PolskieGazetki.pl   

Kaufland gazetka promocyjna :

obowiązuje od 11.5. do 17.5.2017.



 - Strona 32



- strona 32

11–17 maja  2017 Ser owczy, sery pleśniowe lub warzywa są idealnymi produktami dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa lub mają ochotę ograniczyć je w swoim letnim menu. Zestawiliśmy dla Was kilka intrygujących połączeń smaków i pomysłów na łatwe w przygotowaniu dania grillowe. Wystarczy tylko przy ich wykorzystaniu pamiętać, że warzywa i ser są mniej odporne na wysokie temperatury niż mięso, dlatego nie powinno się ich nigdy kłaść bezpośrednio na ruszt, tylko grillować na specjalnych tackach lub w folii aluminiowej. Wegetariańskie DANIA GRILLOWE Nadziewane pomidory Pomidory z  grilla są pyszne w  każdym wy­ daniu, bo poddane wysokiej temperaturze warzywo jest zdecydowanie intensywniejsze w smaku. Większe sztuki bardzo dobrze na­ dają się do nadziewania kaszą kuskus i  se­ rem owczym lub serem pleśniowym. Wystar­ czy wydrążyć pomidory i wypełnić je serem, ziołami i  ryżem lub kaszą. Małe pomidory świetnie sprawdzają się w szaszłykach wraz z innymi warzywami. Paczuszki z serem owczym i cukinią Feta i  warzywa są wręcz wymarzoną kom­ binacją! Wyrazisty w  smaku ser spotyka się tutaj z  delikatnym smakiem cukinii, tworząc niezwykłe połączenie. Aby zrobić takie pa­ czuszki, wystarczy położyć ser owczy na duży kawałek folii aluminiowej, obłożyć go plastra­ mi cukinii, a następnie polać oliwą i przypra­ wić. Paczuszki należy szczelnie zawinąć i po­ łożyć na grillu. Po około 15 minutach danie jest gotowe. Oczywiście, zawsze można dodać jeszcze inne warzywa do pakunku, albo, jeśli nie przepadasz za cukinią, zastąpić ją pomi­ dorami lub bakłażanem. Wegetariańskie kiełbaski grillowe K01%C01_s32; Wegetarianie nie muszą wcale rezygnować z kiełbasek z grilla! Można je spokojnie zastą­ pić kiełbaskami seitanowymi lub z soi. Podczas grillowania pamiętaj tylko, że takie kiełbaski szybciej się pieką i często nie stają się tak chru­ piące jak tradycyjne mięsne kiełbaski. Grillowany ser Dla zwolenników kuchni wegetariańskiej pikantny grillowany ser jest wyśmienitą alter­ atywą dla mięsa i  ryb. Najlepiej na n grill nadaje się ser halloumi. Ten cypryjski ser w plastrach, uzyskiwany z mleka krowie­ go, owczego i  koziego, niemal całkowicie zachowuje swoją formę podczas piecze­ nia. Ma także bardzo delikatny smak, dla­ tego warto przyrządzać go w  marynacie z papryki i oleju słonecznikowego. W połą­ czeniu z pomidorami, odrobiną octu balsa­ micznego i bazylii z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, nawet zwolennikom mięsnych potraw!