PolskieGazetki.pl   

Kaufland gazetka promocyjna :

obowiązuje od 11.5. do 17.5.2017.



 - Strona 33



- strona 33

11– 17 maja 2017 Skulibaba to ludowa nazwa cebuli. To znane i popularne od lat warzywo, bez którego nie możemy się obejść w codziennej diecie, cechują wartości kulinarne dorównujące właściwościom zdrowotnym. Co ciekawe, wpływ tej rośliny na zdrowie, a nawet przetrwanie społeczeństwa w czasie wojny docenił m.in. mer Drohobycza na Ukrainie – do tego stopnia, że postanowił wystawić jej pomnik! Nie każdy z nas przepada za smakiem i zapachem białej cebuli, ale zawsze możemy ją podawać w  potrawach w  postaci gotowanej lub smażonej. Obróbka termiczna pozbawia warzywo ostrej woni, ale następuje to bez straty jej cennych właściwości. Możemy też sięgnąć po bardziej delikatne odmiany tej rośliny, np. popularną we Francji cebulę czerwoną lub dymkę, hodowaną głównie ze względu na szczypiorek. Na pewno niektórym z nas udało się, i to nie raz(!), pokonać grypę syropem z  cebuli. Najnowsze badania potwierdzają wiedzę medycyny ludowej na temat skuteczności syropu z warzywa w przypadku suchego kaszlu i obniżonej odporności. Cebula ma bowiem działanie antybiotyczne oraz jest niezastąpionym lekiem Krzyżówka nr 19 ciekawostki roślinnym na przeziębienie i grypę, ale stanowi również znakomite antidotum na reumatyzm, obniża ciśnienie, rozrzedza krew i nie dopuszcza do tworzenia się w niej zakrzepów. Ale to nie wszystkie zalety tego warzywa. W Związku Radzieckim w czasie II wojny światowej cebulę uznano za oficjalny lek na trudno gojące się rany i zakażenia skóry. Nie można zapomnieć także o tym, że cebula to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera m.in.: duże ilości witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę PP, K i E. Jest również źródłem minerałów: potasu, wapnia, żelaza, cynku, fosforu i krzemu. Nie musimy koniecznie stawiać cebuli pomników, ale na pewno warto włączyć ją do naszego jadłospisu. � na�rod� • Ugryzł Cię komar, pszczoła czy osa? Koniecznie przyłóż na ukąszenie plaster cebuli, który uśmierzy ból, usunie uczucie pieczenia oraz złagodzi zapalenie. • Warzywo to jest ciężkostrawne, dlatego nie poleca się go osobom cierpiącym na wrzody żołądka lub dwunastnicy, problemy z wątrobą, zaparcia lub choroby nerek. Ograniczyć cebulę w diecie powinny również osoby starsze oraz dzieci. • Aby nie płakać podczas obierania i krojenia cebuli, warto wcześniej schłodzić ją w lodówce lub namoczyć w wodzie z solą. Pomogą też okulary. • W starożytnym Egipcie krojenie cebuli, ze względu na to, że powoduje łzawienie, było zakazane w czasie świąt, podczas których należało się radować. Dni konkursowe: 12.05 –16.05.2017 r. Zwycięzcami konkursu krzyżówkowego zostaną osoby, które nie tylko odgadną hasło krzyżówki, ale też ułożą z nim zdanie (zdania). Przykład: jeśli hasło krzyżówki brzmi „przymrozki“, nadsyłane rozwiązania mogą wyglądać następująco: „przymrozki malują trawę na biało“ albo „od przymrozków przybywa czerwonych nosków“. SMS-y z rozwiązaniami (zdanie z hasłem) można nadsyłać w czasie dni konkursowych, o dowolnej godzinie. Każdego dnia jury wybierze 2 zwycięzców, których zdania będą najbardziej pomysłowe i oryginalne. Zwycięzców powiadomimy telefonicznie. Listy laureatów ze względu na proces produkcji gazety będą podawane po ok. 3 – 4 tygodniach. SMS-y należy nadsyłać pod numer 7169 (koszt wysłania jednej wiadomości SMS – 1 zł bez VAT, 1,23 z  VAT). Liczba znaków w  SMS-ie nie może przekroczyć 160. Wzór SMS-a: Kaufland19zdanie z hasłem (SMS-y prosimy wysyłać bez polskich znaków). Pełny regulamin konkursu krzyżówkowego znajduje się na naszej stronie internetowej www.kaufland.pl oraz w  punkcie informacyjnym w markecie. �O ��G����A 10 b�n�� n� z����� � K��fl�n���� ł 0z ści 5 każdy o warto Laureaci z 14–18.04.2017; hasło: kraszanki H. Chlebus, Olecko; S. Gawle, Namysłów; S. Janikowski, Tarnowskie Góry; G. Kępka, Radom; J. Kurszewska, Kościerzyna; P. Napiórkowski, Kożuchów; M. Nowak, Jaworzno; L. Szydłowska, Nagoszyn; E. Wąsik, Brzeg; R. Wysocka, Bytom. K01%C01_s33; Skulibaba cebulowe • Cebulę uprawiano w Azji Środkowej już prawie 5 tysięcy lat temu (teren dzisiejszego Iranu, Afganistanu i Turcji), stamtąd dotarła do Azji Mniejszej, aż wreszcie na ziemie basenu Morza Śródziemnego. W Polsce znamy ją dopiero od XIV wieku.