klasyczny francuski alkohol na bazie fermentowanych jabłek, leżakowany w dębowych beczkach beczkach poprzez 4 lata. Charakteryzuje się elegancką, bursztynową barwą i delikatnym, owocowym smakiem.
Siedziba Chateau du Breuil została wzniesiona na przełomie XVI i XVII wieku. Na początku zamek był własnością znanych rodzin szlacheckich, takich jak Bouquetots, Montgommerys, Tancrède de Rohan i Bences. W 1954 roku została utworzona tam destylarnia calvadosa, która funkcjonuje już niezmiennie od ponad 50 lat. Procesy destylacyjne odbywają się od początku zimy, aż do 30 czerwca kolejnego roku. Do wyprodukowania jednego litra trunku, potrzeba około 27 kg jabłek. Z takiej ilości owoców można także wytworzyć 20 litrów cydru o stężeniu alkoholu równym 5%. W przeciwieństwie do Calvados „AOC", Calvados z AOC „Pays d’Auge" wymaga jabłek cydrowych, uprawianych na obszarze Pays d'Auge oraz podwójnej destylacji. To powoduje, że ten calvados jest delikatniejszy i wyjątkowo renomowany przez wszystkich wielbicieli tego rodzaju trunku.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Calvados v. s. o. p. 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.