Amarula to elitarny likier z owoców rosnącego w RPA drzewa słoniowego, uhonorowany wieloma prestiżowymi nagrodami.
Marula wyglądem przypomina cytrynę, jej zapach jest bogaty, estrowy i fenolowy, smak zaś kwaskowaty. Dojrzałe, energicznie pachnące owoce stanowią przysmak afrykańskich słoni. Alkohol z maruli produkuje się od roku 1989. Najpierw owoce są myte, a następnie macerowane, mieszane ze świeżą śmietanką z cukrem i poddawane fermentacji z dodatkiem drożdży. Trwa ona najczęściej 7 do 10 dni w temperaturze od 18° do 20°C, po czym następuje częściowa destylacja alkoholu. Likier dojrzewa minimum dwa lata w niewielkich dębowych beczkach, a przed zabutelkowaniem łączy się go z dodatkiem kremu, tak żeby finalna zawartość alkoholu wynosiła 17%.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Likier 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.