Francuski likier tworzony z połączenia koniaku i destylatu na bazie gorzkich pomarańczy karaibskich odmiany Citrus bigaradia. Zgodnie z oryginalną recepturą koniak stanowi 51% napoju, destylat pomarańczowy zaś - 49%. Likier ma atrakcyjną, bursztynową barwę. W aromacie nuty wanilii i dojrzałego, szlachetnego alkoholu łączą się nieprzeciętnie ze słodkimi niuansami kandyzowanej skórki cytrusowej. W smaku nuty orzechów laskowych, toffi, gorzkiej pomarańczy i suszonych owoców. Finisz długi i gładki. Najlepiej smakuje na kostkach lodu i w drinkach.
Grand Marnier to owoc marzenia, jakie miał Louis-Alexandre Marnier Lapostolle, spadkobierca rodzinnej gorzelni z Neauphle-le-Château. Marzeniem tym było stworzenie prawdziwie "obszernego" (fr. Grand) likieru, godnego stołów najwyższych sfer francuskiej burżuazji. Do swego celu Marnier wybrał cieszący się estymą, rodzimy koniak i dzikie pomarańcze z Wysp Karaibskich. Dzieło to nazwał pierwotnie - dość skromnie i rzeczowo - Curaçao Marnier, ale zmianę nazwy podpowiedział mu César Ritz, fundator słynnego Hotelu Ritz, prywatnie zaś przyjaciel gorzelnika. "obfita nazwa dla obfitego likieru!" - miał wykrzyknąć Ritz, smakując próbki napoju około lat 80-tych XIX wieku. W 1892 roku pojawiły się pierwsze butelki o specyficznym zarysie, przywodzącym na myśl alembik. Grand Marnier stał się zaś jednym z ulubionych trunków belle époque, serwowanym w prestiżowych hotelach i innych lokalach.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Likier rouge 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.