Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Zacapa to wysokogatunkowy rum klasy premium, który został wyprodukowany w 1976 roku dla uczczenia setnej rocznicy powstania miasta o tej samej nazwie, znajdującego się we wschodniej Gwatemali. Od tej pory stopniowo zyskiwał coraz to pokaźniejsze uznanie koneserów na całym świecie, czego dowodem są szczególnie wysokie noty sukcesywnie zdobywane w wielu międzynarodowych konkursach.
Zacapa produkowany jest z niezwykle gęstego soku z trzciny cukrowej. Fermentacja odbywa się przy użyciu drożdży otrzymywanych z ananasów na południowym wybrzeżu, natomiast sam proces leżakowania ma miejsce w tzw. „domu ponad chmurami" – położonym na wysokości 2300 m. N.p.m w mieście Quetzaltenango. Rum dojrzewa od 6 do 23 lat kolejno w beczkach z białego dębu amerykańskiego (po whisky), opalanych beczkach dębowych (po sherry), a następnie w beczkach po hiszpańskim winie. W ostatnim etapie produkcji napój przewożony jest do stolicy Gwatemali, gdzie po zmieszaniu metodą solera, zostaje zabutelkowany, a same butelki są owijane ręcznie tkaną matą z liści palmowych, na wzór pochodzący z okresu Majów.
Efekt końcowy olśniewa intensywnie słodkim aromatem wanilii karmelu i suszonych egzotycznych owoców, z delikatną domieszką opalanego drewna i kakao. W smaku na pierwszym miejscu wyczuwalne są nuty aromatycznych przypraw korzennych takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i goździki i akcenty mocnej kawy z dodatkiem słodkiego karmelu i podwędzanych śliwek, które stopniowo ustępują subtelnym dymnym niuansom. Całość dopełnia szczególnie głęboka, bursztynowa kolor ze złotymi akcentami.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rum zacapa 23 yo gwatemala 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.