Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Connemara Peated Single Malt – nieszablonowa irlandzka whiskey
Whiskey Connemara Peated Single Malt charakteryzuje się błogim słodkim smakiem miodu oraz kremowych nut owocowych, które genialnie równoważą dymne akcenty.
Jest to jedna z niewielu whiskey torfowych, które są obecnie wyprodukowane w Irlandii.
Nazwa napoju pochodzi od regionu kulturowego hrabstwa Galway, którego nazwa nawiązuje do dawnego plemienia Conmacne Mara. Osiedliło się ono w tym regionie wieki temu.
W 1987 roku John Teeling zakupił gorzelnię na półwyspie Cooley, a następnie przerobił ją na destylarnię whiskey. Z czasem przedsiębiorca zdobył prawa do produkcji „uśpionych" pozycji (takich jak Kilbeggan czy Tyrconnel).
Produkty producenta (na które składają się Connemara Original, Connemara 12 years old i Connemara Cask Strenghts) sprawiły, iż od momentu wejścia na rynek w 1999 roku, producent odniosła szeroki sukces nie tylko w rodzimym kraju, ale i na świecie.
obecnie producent Connemara znajduje się w rękach przedsiębiorstwa Kilbeggan Distilling Co., a whiskey produkuje się w destylarni Cooley w hrabstwie Louth.
Połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego
Gorzelnia Cooley czerpie wodę z rzeki Sliabh, która wypływa z pobliskich gór. Destylarnia posiada dwie linie produkcyjne, z czego jedna kreuje whiskey single malt, a druga skupia się na blendach, których używa się następnie w mieszankach.
Produkcja whiskey single malt w gorzelni osiąga imponującą ilość około 650 000 litrów rocznie oraz ponad 2,5 milionów litrów whiskey zbożowej.
Connemara Peated Single Malt to połączenie whiskey z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego.
Słody, które wykorzystuje się do produkcji napoju, są suszone torfem, co nie jest zwykłą praktyką dla produktów irlandzkich. Zagwarantuje to whiskey typowe nuty wędzonki, palonego drewna oraz soli morskiej.
Dwukrotna destylacja whiskey Connemara Peated Single Malt
W przeciwieństwie do wielu innych irlandzkich whiskey Connemara Peated Single Malt poddawana jest procesowi dwukrotnej, a nie trzykrotnej destylacji.
Następnie trunek spędza 4 lata w tradycyjnych, dębowych beczkach po bourbonie amerykańskim. Po upływie tego czasu nabiera on stosownych, kontrolowanych poprzez specjalistów smaków i aromatów, po czym kierowany jest do butelkowania.
Torfowe nuty zbalansowane akordami miodowej słodyczy
Connemara Peated Single Malt to wyjątkowa whiskey o złotej barwie, która nie jest tradycyjnym trunkiem z Irlandii. Wszystko to za sprawą uwydatniających ją torfowych nut smakowych i aromatycznych, które zostały znakomicie zbalansowane dzięki miodowej słodyczy.
Aromat: wyczuwalne są nuty wędzonki, torfu, wrzosowiska, a także świeże akordy kwiatowe, miodowa słodycz, a także drewno.
Smak: jest wyrazisty, gładki, torfowy. Wyczuwalne są miód oraz jęczmienna słodycz.
Finisz: długi i ostry, miodowy i dymny.
Connemara Peated Single Malt, czyli napój w celtyckim stylu
Whisky Connemara Peated Single Malt zawiera się w niewysokiej, obłej butelce w odcieniu ciemnej zieleni. Nazwa trunku została zapisana czcionką w celtyckim stylu. Została także wyżłobiona w górnej części butelki.
W dolnej części butelki umieszczono emblemat producenta, czyli złotą grafikę ukazującą komin destylarni oraz młyn.
Zielona kolor szkła oraz wykorzystanie złotych i zielonych komponentów stwarza spójną, elegancką całość.
trunek sprzedawany jest w zielonej tubie, która kolorem i stylem nawiązuje do butelki. Przystrojona jest grafiką prezentującą irlandzkie góry i wody. Wyśmienicie nada się jako upominek jednocześnie dla smakoszy irlandzkich whiskey, jak i dla amatorów.
Connemara Peated Single Malt: dla kogo i jak ją degustować?
Whiskey Connemara Peated Single Malt to propozycja dla wszelkich tych, którzy lubią nietypowe rozwiązania i są ciekawi nowych smaków.
Została ona często doceniona poprzez krytyków i otrzymała sporo nagród. Spośród nich należy wymienić przede wszystkim złoty medal w International Wine & Spirit Competition w 2013 i 2019 roku i złoty medal w konkursie The Irish Whiskey Masters w 2014 roku. Dodatkowo napój otrzymał złoty medal w World Whiskies Awards w 2014 roku oraz zajął drugie miejsce w International Wine & Spirit Competition w 2014 roku.
Ci, którzy preferują tradycyjną degustację, powinni spróbować tej whiskey bez żadnych dodatków lub ewentualnie z paroma kroplami wody.
genialnie stanie na wysokości zadania ona także jako komponent Irish Coffee, której nada rewelacyjnego, oryginalnego smaku dzięki nutom torfu. By przygotować wariację na temat tego tradycyjnego irlandzkiego napoju, wystarczą: shot espresso, brązowy cukier, whiskey oraz bita śmietana. Warto spróbować!
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey Connemara Peated Single Malt 40% 0,7 l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.