Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Jameson – firma z historią
Jameson to bezspornie jedna z największych, a także najbardziej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił rozpocząć budowę swego biznesu. Jego gorzelnia nosiła wtedy nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Jak się okazało, jej nazwa szybko, bo już trzydzieści lat później, została zmodyfikowana na obecną. Gorzelnia charakteryzowała się obszernym wymiarem: zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się w dodatku tartak, a także kuźnia.
W czasie prohibicji w USA, gdy wstrzymano tam dostawy irlandzkiej whiskey, destylarnia przeżywała nieprzystępne chwile. Ówcześni właściciele weszli więc w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku zakład został zamknięty, a produkcja whiskey została przeniesiona z Dublina do New Midleton. Przez mnóstwo lat działalności destylarnia zdążyła jednak wypracować niepowtarzalną recepturę, którą stosuje się do produkcji złotego napoju do dzisiaj. W 1975 roku powstała The Midleton Distillery i stała się ona połączeniem trzech firm: John Jameson & Son, The Cork Distilleries Company i John Power & Son. Stara destylarnia Jamesona w stolicy Irlandii zaczęła natomiast pełnić rolę muzeum irlandzkiej whiskey oraz centrum dla internautów.
Potrójnie destylowana whiskey jęczmienna z whiskey zbożową
Jameson to whiskey rodzaju blended cechująca się gładkim i bezusterkowym smakiem. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi irlandzkiej whiskey jest ona destylowana trzykrotnie, a gorzelnia Midleton wykorzystuje do tego celu aż siedmiu alembików. Trunek powstaje przez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową, a jego aromat znamionuje słodki zapach słodu jęczmiennego z bogatymi nutami masła i delikatnymi akordami dębu.
jednocześnie słodowany i niesłodowany jęczmień, jak i inne zboża pełnią istotnie wyraźną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson. Jednak oprócz nich szczególnie ważną rolę pełni ponadto woda – destylarnia czerpie ją z rzeki Dungourney. Gorzelnia mieli jęczmień oraz słoduje go na miejscu, a od 2012 roku jest on mielony wyłącznie na sucho w młynach młotkowych.
starannie oczyszczone destylaty umieszczane są w przeróżnych beczkach, między innymi dębowych i po sherry, co rozszerza złożoność napoju. podczas dojrzewania whiskey (a trwa to co najmniej 3 lata), płyn wychwytuje mnóstwo nut smakowych z beczek. W momencie gdy whiskey słodowa i zbożowa osiągają swój wyśmienity wiek i smak, specjalista zwany Master Blenderem miesza je ze sobą. Na samym końcu odbywa się butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson – klasyka doceniona poprzez krytyków zamknięta w zgrabnym szkle
Jameson jest uznawany za genialną reprezentację w swej kategorii. Równocześnie specjaliści prowadzący producenta, jak i gorzelnicy z roku na rok udowadniają, że każda kolejna odsłona tej whiskey nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzki napój został nieraz doceniony przez krytyków oraz zyskał ogromną ilość złotych, srebrnych i brązowych medali. z zasady należy tu wymienić konkursy takie jak: The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition i Jim Murray's Whiskey Bible.
Jameson w wersji podstawowej sprzedawany jest w zgrabnej, podłużnej butelce w specyficznym kolorze ciemnej zieleni. Ma ona długą szyjkę i zakończona jest bordowym korkiem. Etykieta napoju jest beżowa i prezentuje się niezwykle tradycyjnie. Ozdabia ją obszernej wielkości wysmakowany napis Jameson oraz złote napisy. Mieszczą się na niej takie dane jak: typ whiskey, sposób destylacji i rok rozpoczęcia produkcji.
Uniwersalna i klasyczna irlandzka whiskey
Jameson to klasyczna i uniwersalna propozycja, która stanie na wysokości zadania dla każdego i przy każdej okazji. Jest lekka i pełna, kusi barwą ciepłego złota, a ponadto charakteryzuje się znakomitym stosunkiem jakości do ceny.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw i wanilii.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są przyprawy, a także miód lipowy.
Jameson – dla kogo?
Jameson sprawdzi się jako napój zarówno dla konesera, jak i dla nowicjusza. Jego esencja jest na tyle gładka, iż nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Wspaniale natomiast nadaje się do wielu koktajli, z reguły warto wypróbować go w znanej Irish coffee. Będzierewelacyjnie pasował do piwa imbirowego z kawałkiem limonki czy z tonikiem. Jameson w barach pity jest także często jako shot z dodatkami czy nawet z kieliszka w prostej formie.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey Jameson 40% 0,7 l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.