Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson Black Barrel
1. Zdobyła tytuł najlepszej irlandzkiej whiskey na International Whiskey Competition w 2015 roku.
2. Nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania jednocześnie jako dodatek do wyrafinowanych koktajli, jak i do picia na kostkach lodu.
3. Jest subtelna i kremowa, a ponadto oszałamia oryginalnymi aromatami kokosa, nektarynki, słodkich orzechów, płatków zbożowych i wyrazistych przypraw.
4. Została dokładnie skomponowana z trzykrotnie destylowanych kondensatów słodowych i zbożowych, które leżakowały poprzez co najmniej 4 lata w podwójnie opalanych beczkach z dębu amerykańskiego.
5. Emanuje niezwykłym charakterem i mocą.
Jameson, czyli irlandzka producent z bogatą historią i tradycjami
Historia słynnej firmy Jameson sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy Szkot John Jameson rozpoczął w Dublinie produkcję perfekcyjnej irlandzkiej whiskey, otwierając w 1780 roku gorzelnię o nazwie Bow Street Distillery. 30 lat później jej nazwa została zmieniona na Jameson Distillery, a tereny zakładu pokaźnie się rozrosły.
W 1971 roku destylarnia została zamknięta (teraz pełni funkcję muzeum), a produkcję przeniesiono do Midleton Distillery w hrabstwie Cork. Powstała ona na skutek współpracy firm John Jameson & Son, The Cork Distillery Company i John Power & Son, które utworzyły Irish Distillers Group.
Pomimo zmian, jakie nastąpiły na przestrzeni wieków, niepowtarzalna receptura whiskey Jameson została zachowana, a destylarnia wciąż słynie z wytwarzania trunków najwyższej jakości.
Jęczmień słodowany i niesłodowany, a także beczki podwójnie opalane węglem
Jameson to whiskey rodzaju blend: mieszanka whiskey pot still z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego z whiskey zbożową. Ziarna jęczmienia, które wykorzystuje się w wytwarzaniu, są uprawiane w Irlandii, a woda czerpana jest z rzeki Dungourney.
Irlandzkie destylaty charakteryzują się tym, że są poddawane potrójnej destylacji (w przeciwieństwie do tych wytwarzanych w Szkocji, które destyluje się dwukrotnie). Poza tym powinny zawierać minimalną ilość 40% alkoholu, a cały cykl produkcji powinien odbywać się na terenie kraju. Leżakowanie destylatu musi trwać co najmniej 3 lata.
Whiskey tworzona poprzez destylarnię Jameson trafia do dębowych beczek, a w sytuacji Jamesona Black Barrel do beczek podwójnie opalanych węglem.
Jameson Black Barrel: tradycyjna irlandzka whiskey, ale w bardziej wyrazistym wydaniu
Jameson Black Barrel znamionuje się bardziej wyrazistym i mocniejszym poziomem nasycenia niżeli sztandarowa wersja trunku. Leżakował w podwójnie zwęglonych beczkach po bourbonie (nazywanych „czarnymi beczkami") i zabutelkowany został z mocą 40% alkoholu.
trunek został wielokrotnie nagrodzony: zdobył złote medale zarówno w World Whiskies Awards w 2014 roku, w International Whiskey Competition w 2015 roku, jak i w The Irish Whiskey Masters w 2020 roku.
bogactwo owoców i zbożowych akordów
Whiskey Jameson Black Barrel charakteryzuje się intensywnymi, gęstymi aromatami owoców tropikalnych oraz zbóż. Olśniewa barwą ciepłego bursztynu i zaskakuje długim finiszem pełnym cynamonowych nut.
Nos: zaskakujące dostatek owoców, nut tropikalnego kokosa, słodkich zbóż oraz nektarynek.
Smak: gęsty, tłusty i kremowy. Wyczuwalne są daktyle, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa i cynamon.
Finisz: długi i pełen gałki muszkatołowej, maślanego popcornu i cynamonu. Na końcu wyczuwalne są owoce.
Czarna etykieta whiskey Jameson Black Barrel
Jameson Black Barrel mieści się w butelce ozdobionej czarną, elegancką etykietą, która nadzwyczajnie oddaje intensywny smak i aromat trunku. Na etykiecie umieszczono białe, a także złote napisy. Całość świetnie komponuje się z głęboką, bursztynową barwą whiskey widoczną za krystalicznym szkłem. Butelka z whiskey sprzedawana jest w prostokątnym, czarnym pudełku.
Jak degustować whiskey Jameson Black Barrel?
doskonałym pomysłem na prosty, prędki i pyszny napój alkoholowy z wykorzystaniem whiskey Jameson Black Barrel jest połączenie go z piwem imbirowym. Starczy umieścić w wysokiej szklance kieliszek irlandzkiej whiskey i zespoić go z ginger ale.
Jameson Black Barrel wyśmienicie smakuje także jako tradycyjnej Irish coffee. Ta ciepła, aromatyczna mikstura z dodatkiem bitej śmietany produktywnie rozgrzeje w jesienny czy zimowy wieczór i świetnie nada się jako deser.
Wyraźny i zdecydowany smak, który docenią wszyscy fani firmy Jameson
Jameson Black Barrel to napój charakteryzujący się intensywnym smakiem i aromatem, dlatego bardzo polecany jest fanom i tym, którzy poszukują wyrazistych wrażeń sensorycznych. Na moc smaków i aromatów tej whiskey wpływają przede wszystkim: dokładnie opracowany proces produkcji, potrójna destylacja i leżakowanie w podwójnie opalanych beczkach.
Jameson Black Barrel będzie znakomitym wyborem równocześnie podczas imprezy, jak i na spokojne zimowe popołudnie przy kominku.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey Jameson Black Barrel 40% 0,7 l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.