Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Redbreast – irlandzka whiskey z historią
Pierwsza oficjalna wzmianka na temat producenta Redbreast pojawiła się dopiero w sierpniu 1912 roku, jednak jej historia rozpoczęła się już wcześniej.
W 1857 roku założona została producent W&A Gilbey, która w niewielkich piwnicach na rogu Oxford Street i Berwick Street w Londynie wytwarzała wina. 9 lat później przeniosła się ona do Dublina, a także weszła we współpracę z John Jameson&Son. W lokalu znajdowała się sala degustacyjna, a także znikomy destylator do określania zawartości alkoholu w winach i spirytusach. Gilbey's produkował własne zastrzeżone pojemniki na butelki – można je było bezproblemowo układać w stosy.
Oferta destylarni w 1874 roku zawierała już trzy odmiany złotego trunku, a sama gorzelnia stała się najistotniej popularną w całym Dublinie. W ciągu jednego roku marce udało się sprzedać aż 83 000 skrzynek irlandzkiej whiskey!
Wraz z początkiem XX wieku i wprowadzeniem prohibicji w USA, rozpoczął się nieprzystępny okres dla producentów irlandzkich trunków. Sprzedaż whiskey drastycznie spadła, a początek wojny tylko przyspieszył ogromny kryzys. Jednak w 1966 roku, gdy trzy ostatnie bastiony irlandzkiego trunku (Cork Distillers, John Jameson&Sun i John Power&Son) zintegrujeły swoje siły, udało się przywrócić whiskey na salony. W 1975 roku powstała New Midleton Distillery – do teraz wyprodukowana jest tam 12-letnia irlandzka whiskey Redbreast.
Warto wiedzieć, iż nazwa whiskey „Redbreast" odnosi się do ptaka-rudzika i nawiązuje do dawnego prezesa firmy o nazwisku Gilbey, a właściwie do faktu, iż był on zapalonym hodowcą ptaków.
zastosowanie słodowego i niesłodowego zacieru i potrójna destylacja
Jeden ze sloganów producenta Redbreast brzmi: Nazwij nas staroświeckimi. Nasza przeszłość za każdym razem będzie powodem do dumy.
I faktycznie, przy produkcji whiskey producent nadal stosuje konwencjonalne rozwiązania typowe dla wytwarzania irlandzkiej whiskey znane od XIX wieku.
Cechą charakterystyczną whiskey Redbreast jest użycie zarówno słodowego, jak i niesłodowego zacieru. Gorzelnia Midleton wykorzystuje niesłodowany jęczmień przy produkcji alkoholu jako jedna z nielicznych na całym świecie. Powodem wprowadzenia takiego rozwiązania nie były w przeszłości co prawda kwestie smakowe, a finansowe (w Anglii obowiązywał ówcześnie podatek słodowy, który dało się ograniczyć przez wykorzystywanie jęczmienia niesłodowanego). Jak się jednak okazało, element ten sprawiał,trunek nabierał wyjątkowej jedwabistości i delikatności, a zarazem pikanterii.
dodatkowo whiskey Redbreast poddawana jest potrójnej destylacji. Proces ten jest kontrolowany poprzez Master Distillera, a każda kolejna destylacja sprawia,trunek nabiera stopniowo smaków, a także aromatów.
W procesie destylacji kluczową rolę odgrywają ręcznie robione, miedziane alembiki. Destylatory różnią się między sobą kształtami i stylami, dzięki czemu różni się ponadto styl destylatu. Maturacja odbywa się w beczkach po sherry.
Whiskey Redbreast 12 YO: słodki aromat wyważony lekko pikantnym smakiem
Redbreast jest najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey single pot still na świecie.
Ten aromatyczny trunek o jasno-złotej barwie, dzięki leżakowaniu w amerykańskich beczkach, charakteryzuje się całą gamą smaków.
Nos: bardzo słodki. Wyczuwalna jest solidna nuta toffi, a także zapach zboża, cytrusów oraz suszonych owoców.
Smak: delikatnie pieprzny i zbożowy. Wyraźna jest nuta orzechowa, a także delikatny smak Sherry.
Finisz: solidny, czekoladowy i długi.
konwencjonalny design butelki
Whiskey Redbreast 12 YO zamknięta jest w butelce o nieco staromodnym (w korzystnym znaczeniu tego słowa!) zarysie.
Szkło ma pękatą formę, a także zielony kolor. Etykieta prezentuje się szczególnie konwencjonalnie i klasycznie, ma kolor beżowy i umieszczono na niej podobiznę ptaka-rudzika. Znajdują się na niej również bordowe, czarne i pozłacane napisy z informacjami o alkoholu. Whiskey sprzedawana jest w ozdobnym kartoniku w odcieniu bordowym.
Jak serwować whiskey Redbreast 12 YO?
Whiskey Redbreast należy do trunków eleganckich, wyszukanych, a także szlachetnych. na pewno niejeden smakosz będzie zachwycony jej wyszukanym smakiem.
Tę klasyczną irlandzką whiskey najlepiej podawać w szklance z grubym dnem, bez kostek lodu oraz innych dodatków.
Jednak dla tych, którzy chcieliby podbić słodkość, dobrym pomysłem będzie połączenie jej z ciemnym piwem rodzaju Stout. Warto też wypróbować Redbreast w połączeniu z piwem imbirowym z dodatkiem limonki.
Whiskey Redbreast to nieprzeciętna propozycja jednocześnie na samotny wieczór z muzyką w tle, jak i na spotkanie w gronie przyjaciół przy wytwornej kolacji. Trunek ten nada nostalgicznej aury i nieszablonowego klimatu każdej okazji. Nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania w dodatku jako podarunek dla nieszablonowej osoby, która ceni sobie luksus.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey redbreast 12 yo 40% 0,7 l w kartoniku. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.