Limitowana edycja szkockiej Single Malt, dystylowana ze słodu jęczmiennego. Jest dziesiątą wypuszczoną z destylarni Isle of Islay i pochodzi z partii wypuszczanej raz w roku - stąd jej ograniczona przystępność na całym świecie. Jest najstarszą jak dotąd wydaną whiskey tego typu, destylowana w 1997 roku.
najszczególniej dojrzały wydany w tej linii, nieco mniej pełny od poprzednich edycji. Nadal ma swoją owocową ostrość, nutę dymu i morza, ziaren zbóż i gorzki posmak. Staje się miękki i harmonijny przy dodaniu wody.
Kolor: jasnozłoty.
zapach: z początku owocowy, przechodzący w pikantny pomarańczowy albo mandarynkowy. Następnie powoli staje się słodki. Solidny aromat toffi, świeży, kremowo-waniliowy. Zbalansowany aromatem dymu, świeżego pisma drukarskiego i ziaren zbóż. Następnie wyczuwalna jest nuta mchu i chrupiącego chleba na zakwasie. Dodanie wody powoduje uczucie kłucia w nosie i powoduje,zapach przypomina bardziej ciasto owocowe, aromat dymu i karmelu, słonej morskiej bryzy, słodkiego miodu i cytryny.
Wrażenia smakowe: aktywne, rozpoczynające się od mieszanki owocowej, czekolady i inbiru. Następnie jest wyraźnie słony, dający wrażenie ciepła i lekko gorzki posmak. Pozostawia w ustach ziołowy posmak. Po dodaniu wody smak staje się miękki i jeszcze bardziej wyraźny, nieco ostry z wyczuwalnym pieprzem na czubku języka.
Finisz: lekko za długi, ciepły z nutą gorzkiej czekolady, apetyczny słodko-gorzki. Dymny z odrobiną soli. Z wodą delikatny, pozostawiający posmak pieprzu i ochłodzenia.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whisky caol ila unpeated 17yo distilled 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.