Szkocka whisky typu blended.wyjątkowy proces produkcji (tzw. Double aged) sprawia, iż whisky Dewar’s jest określana poprzez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych". Aromat balansuje pomiędzy wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo-miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu.
Twórca producenta, John Dewar, rozpoczął swą działalność w 1846 roku w Perth. Zaczynał od skupowania destylatów, kupażowania, a swój trunek oferował w butelkach. Był jednym z pierwszych producentów whisky, który oferował butelkowany produkt. To w wielkiej mierze przyczyniło się do sporego sukcesu producenta. W 1883 roku Dewarowie zostali mianowani dostawcami whisky na dwór królowej Wiktorii, a od 1902 roku firma Dewar oficjalnie zaopatruje rodzinę królewską w ten wysmakowany trunek. Abrefeldy mimo modernizacji pozostaje niezwykle klasycznym zakładem produkcji whisky, gdzie nadal używa się drewnianych kadzi fermentacyjnych. Do wytwarzania szlachetnego napoju jakim jest whisky Dewar’s nie stosuje się komputeryzacji i wykorzystuje alembiki o bardzo szerokich szyjkach.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whisky Dewar's White Label 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.