Limitowana edycja szkockiej whisky destylowanej ze słodu jęczmiennego z 49,9% zawartości alkoholu. Pochodzi z Pittyvaich, krótko działającej i szybko zamkniętej gorzelni Speyside. Leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu. Na świecie są wyłącznie 5922 indywidualnie numerowane butelki, dostępne jedynie w specjalistycznych sklepach.
Pittyvaich jest nieskomplikowany do picia w naturalnym stężeniu, interesujący charakter, dzięki temu nieprzeciętnie pasuje do picia po kolacji. Należycie wyważona, słodko-słona dla nosa i podniebienia. Wyrafinowany, ostry smak. Gładka, aromatyczna, lekko wysuszająca.
Kolor: żółto-złoty.
zapach: miodowy aromat sfermentowanego słodu z olejem migdałowym. Po chwili staje się bardziej złożony, dochodzą do niego nuty owocowe (ananas, pieczone jabłka, dżem truskawkowy). Później staje się niczym krem waniliowy. Dodanie wody osładza całość, wyczuć można banany z miodem, słód zbożowy, miękkie owoce i cukier jęczmienny.
Smak: zaskakująco łagodny w naturalnym stężeniu, słodki, lekko ochładzający i kwaskowaty. Rozwijając się, staje się ciepły, orzechowy, nadal oleisty i słodowy. Podobnie jest z zapachem. Można go porównać do zielonych jabłek skąpanych w syropie z toffi. W połowie podniebienia jest bardziej maślany, owocowy i cierpki. Zmieszany z wodą staje się cieplejszy, bardziej woskowy. Smak jest słodki i treściwy, przypomina mieszankę suszonych owoców z ostrą kwaskowatością jabłka.
Finisz: średnio długi i rozgrzewający. Subtelny, cierpki, ziołowy z nutą torfu. Potem wyczuwalny jest miód wrzosowy. Z wodą łagodny, nadal słodki i finezyjnie oleisty, jednostajny lekką goryczką, pikantny i aromatyczny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whisky 25yo 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.