Tignanello Toscana I.G.T. To znane, dostojne i szerokie wino czerwone od nieprzeciętnego producenta. To włoskie wino ma rubinową, intensywną barwę z akcentami fioletu. W nosie to toskańskie wino jest intensywnie aromatyczne, w nutami czerwonych owoców, porzeczek, skóry i słodkich przypraw. Wyprodukowane z sangiovese, cabernet franc i cabernet sauvignon, jest pokaźne, złożone, z wyczuwalnymi na podniebieniu taninami i dębową strukturą. Wino ma nieprzeciętny charakter i osobowość, potwierdzając to długim, efektownym finiszem.
Tignanello było pierwszym winem ze szczepu Sangiovese dojrzewającym w barriques, pierwszym współczesnym czerwonym winem zmieszanym z nietradycyjnymi dla Toskanii odmianami (istotnie Cabernet) i jednym z pierwszych czerwonych win w regionie Chianti Classico, które nie zawerało białych odmian winogron. Tignanello to kamień milowy. Obecnie jest wyprodukowane ze szczepów Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Opinie o winie Antinori Tignanello Toscana I.G.T.
„ niezwykle aromatyczne - dużo kwiatów, takich jak kwiaty wiśni i róże, w połączeniu z porzeczkami i jeżynami. Szczególnie niewiele znaczące taniny i głębia. Soczysty i nad wyraz, nad wyraz długi finisz. Czysty i wyrafinowany. Dużo owoców jagodowych. Wino pokazuje wyrafinowany i powściągliwy fason." - James Suckling
Winnica Antinori
Antinori to producent winiarska z siedzibą w Toskanii, która jest jedną z największych i najbardziej znanych we Włoszech. Główna działalność przypada na region Chianti Classico, firma ma udziały w przeróżnych krajach, a rocznie produkuje około 20 milionów butelek na 150 etykietach.
Historia domu sięga XIV wieku, po tym jak tkacze jedwabiu przenieśli się do Florencji i zaczęli uprawiać winorośl. W 1900 roku Antinori dodał do swego portfolio winnicę Tignanello, a Niccolò Antinori i jego syn Piero zaczęli eksperymentować z nieprzeciętnymi wówczas technikami produkcji wina i odmianami winogron. Pierwszy rocznik Tignanello został wydany w 1971 roku.
Opactwo Badia a Passignano w Sambuca Val di Pesa było miejscem winnic od co najmniej 1000 lat i ma 56 ha (140 akrów) obsadzonych zwykle w Sangiovese z odrobiną nasadzeń Cabernet Sauvignon i Syrah. Produkuje się tam jedno wino klasyfikowane jako Chianti Classico Gran Selezione. Winnica Pèppoli znajduje się trzy mile na północny wschód od Tignanello i ma 50 ha (124 akrów) winorośli.
Nagrody: Antinori Tignanello Toscana I.G.T.
James Suckling – 96/100
Vinous – 97/100
w sytuacji zainteresowania mocnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino Tignanello Toscana I.G.T. Włochy 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.