Wino stworzone w najkorzystniejszych winnicach, położonych na malowniczych zboczach Piemontu, gdzie sprawność z hektara nie przekracza 50 hektolitrów. Ręcznie zbierane winogrona, poddawane są procesowi fermentacji w temperaturze 28-30°C, po trwającym 8 dni procesie maceracji, naturalny cukier zawarty w owocach zostaje całkowicie zamieniony na alkohol. Choć Barolo osiąga dojrzałość po upływie 4 lat od zbiorów, potencjał starzenia daje możliwość leżakowania choćby do 20 lat.
Barolo "Marchesi di Barolo", cechuje się czerwonym kolorem, wzbogaconym o rubinowe refleksy. Aromaty przypraw, wanilii, orzecha laskowego, dzikiej róży, czy kakao tworzą energiczny, wyrazisty bukiet. Powiększenie o korzenne i drewniane nuty potęguje węchowe doznania. Pełny, szykowny smak pozwala wiązać wino z potrawami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Świetnie łączy się na dodatek z serami. 18 stopni Celsjusza to stosowna temperatura do podawania tego szlachetnego trunku. Ze względu na swą długowieczność i złożony smak nazywane "królem włoskich win".
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino barolo włochy 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.