Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Wino Clos Montblanc Masia les Comes to wino organiczne z zachodniej Katalonii. Powstaje ze szczepów cabernet sauvignon (70%) i merlot (30%) w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie pod okiem doświadczonego enologa Josepa Vadríego. Owoce pochodzą z rodzinnych winnic producenta, krzewy rosną na glebach glniastych na wysokości ok. 700 m n.p.m. Zbiory przypadają na październik, fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 25-28°C. Po maceracji, a przed zabutelkowaniem, wino dojrzewa w beczkach przez 18 miesięcy.
Wino Clos Montblanc Masia les Comes charakteryzuje purpurowa, niezwykle czysta, połyskliwa barwa. Aromat jest bogaty i złożony, na pierwszy plan wybijają się nuty tytoniu, czarnych owoców, kawy i wędzonki. W ustach wino jest pełne, masywne, krągłe; wyróżnia się należycie zakomponowaną strukturą i długim, nad wyraz trwałym finiszem. Doskonale wyróżni smak czerwonych mięs, dziczyzny i serów sezonowanych.
Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze średniowiecznych fortyfikacji i o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany pozostał w połowie XII wieku poprzez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi aktualnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.
W powietrzu unosi się tu aromat historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieprzerwanie dążącej do udoskonalenia tego, co formuje.
Wina Clos Montblanc powstają zarówno ze szczepów przede wszystkim lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie klasyczną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś tworzone są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.
W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. Stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. Beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem zgromadzonym m.in. We Francji, Chile i Australii. Winom swojego wyrobu nadaje on niepowtarzalny sznyt, który cechują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian i odpowiedni dobór technik starzenia trunku, tak aby każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.
w sytuacji zainteresowania potężnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino masia les comes conca de barberà 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.