Czerwone wino wytrawne, wykonane w hiszpańskim regionie Rioja. Wyprodukowane jest ze starannie wyselekcjonowanych owoców szczepów: Tempranillo (80%), Mazuelo (9%), Garnacha (8%), a także Graciano (3%). Kupaż winogron trafia na 10 dni do fermentacji w zbiornikach ze stali rdzoodpornej. Następnie sok z dolnych warstw przepompowuje się nad powstałą z owoców skorupkę, tzw. pigeage, która z czasem pęka pod naporem napoju. Dzięki tej metodzie wino zyskuje na intensywnej barwie, a także nieszablonowym aromacie.
To wydanie leżakuje 25 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu o obszerności 225 litrów. Kolejne trzy lata wino dojrzewa w szkle, zanim trafi do finalnej sprzedaży.
Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay Tinto Rioja cechuje się świeżym, jasnym profilem, który oferuje soczyste nuty czerwonych owoców oraz waniliowe, głębokie tony. Miękkie na podniebieniu, o aksamitnej budowie. Ujawnia niuanse wiśniowych powideł, kandyzowanej pomarańczy, suszonych ziół oraz delikatną kwasowość cytrusowej skórki.
Najlepiej smakuje serwowane z czerwonym mięsem, grillowaną rybą, a także z ciężkimi potrawami, urozmaiconymi o bogate sosy. Przed podaniem zalecane jest napowietrzanie.
Historia firmy Marques de Murrieta nierozerwalnie związana jest z Don Luciano Murrieta, który stosując techniki winiarskie poznane w Bordeaux, wyprodukował pierwsze wino Rioja w 1852 roku. Pan od samego początku był pewien, że jego trunki dojrzewane w adekwatny sposób, zostaną błyskawicznie docenione nie tylko w Hiszpanii, lecz i w innych zakątkach świata. Butelki pierwszej partii rozesłał do Meksyku i na Kubę, co można uznać za pierwszy w historii eksport wina Rioja.
w sytuacji zainteresowania solidnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia przystępności.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino Gran Reserva Finca Ygay Tinto Rioja 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.