Don Silvestre Ochagavia, przez niejednych nazywany pionierem chilijskiego winiarstwa, w roku 1851 założył winnicę, która była owocem jego podróży do Europy, gdzie posiadł tajemną wówczas w Ameryce Południowej wiedzę, jak prowadzić i zarządzać plantacją.
Po dzień dzisiejszy winogrona dojrzewające u podnóża Andów użytkowane są do produkcji konkretnie owocowych, aromatycznych win.
1851 Reserva z rocznika 2013 to łagodny Merlot, który pozostał poddany starzeniu w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu przez okres 6 miesięcy.
W kieliszku mieni się odcienią jasnego fioletu, zaskakuje energicznym aromatem dojrzałych malin i czarnych porzeczek, natomiast na podniebieniu pozostawia aksamitny posmak śliwek i rodzynek.
Ten merlot będzie pasował świetnie do makaronów z aromatycznymi sosami, a także eleganckich, lekkich dań mięsnych.
polecana temperatura podawania to 18 stopni Celcjusza.
Wino ma potencjał starzenia do 4 lat od zabutelkowania.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino Ochagavia Merlot Chile 0,75l, Z51AF-958FF. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.