Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Czerwone wino wytrawne Passo del Sud Appassimento to kupaż kilku szczepów z włoskiego regionu Apulia, poddawanych klasycznej metodzie appassimento, czyli podsuszania dojrzałych gron na bambusowych matach, celem koncentracji cukrów w owocach. Proces ten pozwala na stworzenie win wielowymiarowych, pełnych aromatu i o wyższej zawartości alkoholu.
Passo del Sud to wino powstałe z trzech różnych szczepów w proporcjach: 40% Nero di Troia, 30% Primitivo, 30% Merlot. Grona poddawane są konwencjonalnej włoskiej technice appassimento – podsuszaniu na bambusowych matach. Używana metoda pozwala nie tylko na uzyskanie pokaźniejszej koncentracji cukrów w owocach,jeszcze na stworzenie napoju o wyższej zawartości alkoholu.
Dzięki rzadko spotykanej mieszance winogron jest wyśmienicie zbudowane i złożone, hipnotyzując aromatami ciemnych owoców, a także zbożowej kawy. Na podniebieniu hojnie wyczuwalne są owoce z dominującą nutą malin, wanilii i kakao, natomiast dzięki wyższej zawartości alkoholu, wytrawność jest mniej wyrazista. Finisz refleksyjny, długi i treściwy, z lekkim korzennym posmakiem.
nadzwyczajnie pasuje do pieczonej cielęciny bądź czerwonego mięsa, wędlin i do sera dojrzewającego.
Wino wytwarzane w małej winnicy Masseria Tagaro jest skutkiem kolaboracji dwóch zaprzyjaźnionych winemakerów z regionu Apulii (Puglia) – Benedetta Lorruso i Maria Cassano. Ujmuje swoją siłą, gładkością i znakomitą relacją ceny do jakości. Nagrodzone zostało aż 97 punktami przez wybitnego recenzenta win Luccę Maroniego, autora historycznego przewodnika Annuario Dei Migliori Vini Italiani.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Wino Passo del Sud Appassimento Włochy 15% 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.