Mak biały BadaPak uchodzi za szlachetniejszą odmianę niebieskiego. Ma łagodny, lekko słodki smak i aromat. Niejednokrotnie nazywany jest "indyjskim" lub "azjatyckim" W swych nasionkach skrywa sporo wartości odżywczych. Jest bogaty w pakiet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, a także wit C. Posiada liczną grupę witamin B: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wit B5, wit B6, kwas foliowy. Jest źródłem związków mineralnych takich jak: magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, mangan i selen. Szczególną uwagę zwrócić należy na bogatą zawartość wapnia. Ziarenka te dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6.
Mak biały BadaPak wykorzystuje się głownie do wypieków ciast, bułeczek, chleba i rogalików. Używany jest jako farsz do deserów. Mak biały jest głównym komponentyem nadzienia słynnych Rogali Marcińskich przygotowywanych z okazji Dnia Świętego Marcina.
Mak jest rośliną jednoroczną, pierwotnie pochodzi z Azji. Odmian maku jest nad wyraz niemało, niektóre z nich są trujące, inne są użytkowane w przemyśle spożywczym, a także farmaceutycznym.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii produktu.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak jeszcze mogą być danymi literaturowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mak biały 25 kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.