Tłoczony na zimno ekologiczny olej sezamowy to towar najwyższej jakości. Cechujący się jasnym kolorem, świetnym zapachem i słodkawym aromatem olej sezamowy, to idealny dodatek spożywczy. Tłoczenie na zimno pozwala zachować pełnię parametry nasion sezamu, z których został wytłoczony. Należący do grupy najstarszych olejów na świecie olej sezamowy, cieszy się niegasnącą popularnością. Króluje w kuchniach Dalekiego Wschodu, dodawany jednak do wszystkich potraw nadaje im nieszablonowego orientalnego charakteru. Słodki posmak jaki przypisuje się olejowi sezamowemu sprawia,nadaje się on do potraw równocześnie wytrawnych, jak i do deserów.
Olej sezamowy ma duże spektrum zastosowań – można używać go równocześnie w kuchni, jak i do codziennej pielęgnacji.
Jest jednym z najbardziej typowych smakowo olejów. Charakteryzuje się pysznym smakiem i aromatem nasion sezamu – jest to olej delikatny i subtelny. Kojarzy się z kuchnią azjatycką,dobrze skomponuje się z kuchnią polską, włoską czy nawet śląską!
użytkowanie oleju sezamowego tłoczonego na zimno Laboratorium BIOOIL należy bezwzględnie ograniczać do spożywania go na zimno. Oczywiście można polać nim gorącą potrawę, ale nie należy na nim smażyć, gotować go i piec – wtedy utraci cenne parametry odżywcze.
Olej sezamowy doskonale spełni oczekiwania jako naturalny samodzielny sos do sałatek – jednocześnie tych w wersji wytrawnej, jak i owocowej. Starczy dosłownie kilka kropli, a sałatka owocowa nabierze zupełnie nowego smaku.
Zimnotłoczony olej sezamowy będzie w dodatku świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i sałatek mieszanych, gdzie bazą jest kasza, ryż czy makaron. Wyjątkowo należycie smakuje połączenie oleju sezamowego z ryżem i kaszą kuskus.
Można dodawać go do deserów - kremów owocowych, budyniu samodzielnie robionego, koktajli owocowych, owsianek, jak także podać jako sos do lodów.
Oleje tłoczone na zimno, można dodawać także do zup. Olej sezamowy genialnie spełni oczekiwania w sytuacji zup kremów takich jak krem z kalafiora, krem z ziemniaka, krem marchewkowy czy krem z dyni. Olej należy dodawać bezpośrednio na talerz zupy, tuż przed podaniem. Występowanie oleju sezamowego w zupie nada jej wykwintnego rozmiaru i wyeksponuje smak zupy.
Olej sezamowy jest jeszcze nieprzeciętnym uzupełnieniem najróżniejszych past – past twarogowych, warzywnych, mieszanych. Doskonale skomponuje się z pastą z chudego twarogu i świeżych owoców, z hummusem czy pastą z soczewicy.
Olej sezamowy jest także bazą samodzielnie realizowanych kosmetyków. Można stosować go również jako samodzielny naturalny emolient. Stanie na wysokości zadania do pielęgnacji różnych typów skóry, np
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Olej sezamowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony biqoil 250ml 1 szt. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.