Perła w portofolio marki Lepanto, której siedziba mieści się w sercu Andaluzji. Mistrz destylacji Luis Miquel Trillo ekstrahuje stosunkowo rzadką brandy de Jerez z moszczu winogron szczepu Palomino fino. Po winifikacji sok poddawany jest podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, tradycyjnie znanych Alquitara. Finalnie wino dojrzewa w systemie Solera w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej poprzez ponad sto lat leżakowało konwencjonalne sherry Oloroso i Anada. Cały proces powstawania brandy szacowany jest na około 30 lat.
Lepanto Solera Gran Reserva Aurum zniewala delikatnie intensywnym aromatem. Rozgrzewające nuty słodkiej wanilii, karmelowego toffi oraz miodu, ustępują po chwili niuansom suszonych owoców, dojrzałego banana oraz kilku kropel pomarańczowego soku. Wyjątkowo miękka na podniebieniu i wyjątkowo bogata zarazem. Tony pikantnego dębu, cynamonu, kakao, kawy, a także gorzkich migdałów łączą się ze świątecznym kompotem, a także suszonych bananem. Długookresowy finisz oferuje nuty wanilii, migdałów, kawy i kakao.
Brandy należy degustować wyłącznie solo, w temperaturze pokojowej. Chłodzenie nie jest zalecane. Zwieńczeniem tego wydania jest wytworne pudełko z magnetycznym zamknięciem. Matowa czerń ze złotymi akcentami akcentuje prestiż tego napoju i powoduje,wspaniale stanie na wysokości zadania on w roli wyszukanego prezentu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Brandy solera gran reserva aurum 36% 0,7l w pudełku. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.