Porost islandzki (Cetraria islandica) uważany jest za delikates - przynajmniej wśród jeleni. Niemniej jednak jego gorzki smak nie przeszkadza islandzkim szefom kuchni w używaniu go jako przyprawy w przygotowywaniu najróżniejszego typu potraw. Na Islandii są całe pola z porostem islandzkim, ale znaleźć go można nie tylko na tych obszarach, ale także w Europie, Azji, Afryce, a nawet Australii. Cetraria swoją nazwę, która pochodzi od słowa сetra (tarcza), zawdzięcza starożytnym Rzymianom, którzy tak nazywali swoją okrągłą skórzaną tarczę. Znany jest także pod nazwami płucnica islandzka bądź tarczownica islandzka.
Porost islandzki – cechy Płucnica islandzka to unikatowy w swym składzie i właściwościach organizm żywy, należący do klasy porostów. Powstał dzięki symbiozie glonów i grzybów, dwóch zupełnie najróżniejszych form życia, żyjących we wzajemnej zależności od siebie. Glony biorą udział w fotosyntezie, a grzyby dostarczają wodę i rozpuszczają sole w organizmie rośliny.
Islandzki mech, preferujący miejsca nasłonecznione z wilgotnym powietrzem, dorasta tylko do 12-16 cm, preferuje lasy iglaste, tundrę, bagna i wyżyny górskie, porastając ziemię, skały i pnie drzew.
charakterystyczną cechą płucnicy islandzkiej jest jej zdolność przetrwania tylko w miejscach o dobrej ekologii. Dosyć boleśnie reaguje na zanieczyszczone powietrze, glebę i wodę, co powoduje wymieranie, gdy ekosystem zostaje zakłócony. Dlatego środki, powstające na jej bazie, nie szkodzą.
Porost islandzki – skład chemiczny Płucnica islandzka mieści białka, tłuszcze, węglowodany (polisacharydy około 80%), kwasy porostowe, mikroelementy (Fe, Mn, Cu, Co, Mo, B, Cr, Ni, Ti, I), witaminy (kwas askorbinowy i foliowy, witaminy A, B1, B2, B12), substancje skrobiowe, pigmenty, wosk.
- Polisacharydy - odnoszą się do adaptogenów, rozszerzają ogólną niepodatność organizmu i są immunostymulantami. Okazują działanie przeciwkaszlowe, przeciwwymiotne, przysłaniająco-pokrywające.
- Lichenina – polisacharyda, główny komponent aktywny porostu islandzkiego. Po zmieszaniu z wodą formuje galaretowatą masę. Ma zdolność zaspokajania głodu,równocześnie nie jest wchłaniany poprzez organizm.
- Kwasy porostowe - tonizują organizm, pomagając mu radzić sobie z bronicznym zmęczeniem i aktywując potencjał życiowy. Substancje te działają na dodatek antybakteryjnie, zwalczając patogenne mikroorganizmy. Kwasy porostowe nadają gorzki smak.
- Kwas usninowy - jest naturalnym antybiotykiem i może nawet zwalczać prątek gruźlicy, wywołujący gruźlicę u dzieci i zwierząt. Działa silnie przeciwbakteryjnie na gronkowce, paciorkowce, bakterie subtilis, mykobakterie.
- Kwas fumaroprotocetrarowy - naturalny środek antyseptyczny, który jednocześnie delikatnie koryguje działanie układu opornościowego człowieka.
- Kwas D-protolichesterynowy - hamuje działanie groźnych Helicobacter Pylori, które wywołują przewlekłe choroby układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka.
- Chityna - dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Jest sorbentem i działa też jak węgiel aktywny, eliminuje z organizmu krzywdzące związki (toksyny).
P
orost islandzki – użycie Odwar. 1 łyżkę suchej pokruszonej płucnicy zalej 500 ml wody i gotuj poprzez 3-5 minut. Odcedź. Pij po 1 łyżce 3-5 razy dziennie.
Napar. 4 łyżki suchej pokruszonej płucnicy zalej 500 ml wrzącej woda. Pozostaw do zaparzenia na 8 godzin pod pokrywką. Odcedź. Pij po 1 łyżce 3-5 razy dziennie.
Nalewka. 50 gr. Suchej pokruszonej płucnicy zalej szklanką wódki. Wlej miksturę do butelki lub słoika z grubego ciemnego szkła. Pojemnik odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 7 dni. Pij po 15 kropli 3 razy dziennie, rozcieńczając niewielką ilością wody.
Herbata. 2 łyżeczki suchej pokruszonej płucnicy zalej 200-250 ml zimnej wody. Zagotuj na minimalnym ogniu, doprowadź do wrzenia, wyłącz i ostudź. Możesz wypić do 3 szklanek tego napoju w ciągu dnia.
Skład: Mech islandzki (Cetraria Islandica) - 100%
Przeciwwskazania: indywidualna nietolerancja części towaru.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Islandzki mech napar 25g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.