Koniak, który początkowo oferowany był wyłącznie na rynku azjatyckim, został obecnie udostępniony także szerszemu gronu entuzjastów firmy Courvoisier. Napój jest mieszanką eaux de vie - Petite Champagne destylowaną z osadu, połączoną z Grande Champagne oraz odrobiną Fins Bois. Szacuje się, iż pojedyncze destylaty dojrzewały w dębowych beczkach przez ponad 15 lat, zanim zostały odpowiednio skomponowane i zabutelkowane pod bardzo wyszukaną etykietą.
Koniak cechuje się głęboką, bursztynową barwą. Bukiet proponuje aromaty suszonych owoców, dębu i przypraw. Gładki na podniebieniu, zachwyca nieprzeciętnym balansem i bardziej wytrawnymi tonami. Finisz długookresowy, wyjątkowo satysfakcjonujący.
Courvoisier to firma koniaków klasy premium, która obecnie wchodzi w skład trunków należących do producenta Beam Suntory - spółki założonej w Osace, w Japonii. Koniaki wyprodukowane są jednak we francuskiej miejscowości Jarnac, w regionie Charente.
Courvoisier została założona w Paryżu, w 1835 roku przez Emmanuela Courvoisier'a. Początkowo, wraz z ówczesnym burmistrzem, mężczyźni działali jako handlarze najkorzystniejszych koniaków z regionu. Finalnie jednak sami zdecydowali się produkować trunek, który sprostałby oczekiwaniom najmocniej wymagających konsumentów.
W 1811 roku miejscowość odwiedził sam Napoleon Bonaparte, który upomniał się o racje koniaku dla swych kampanii artyleryjskich. Legenda głosi, iż Napoleon sam zabrał ze sobą kilka beczek Courvoisier na Wyspę Świętej Heleny. Podczas rejsu raczył się nimi z oficerami statku, którzy określili koniak mianem:,,Cognac of Napoleon". W 1869 roku przodek wielkiego przywódcy wojskowego - Napoleon III, osobiście nadał właścicielowi marki Courvoisier zaszczytny tytuł Oficjalnego dostawcy na dwór cesarski.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Koniak Emperor Rare Old 40% 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.