Porto rodzaju Ruby, które powstaje z kupażu szczepów: Touriga nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, a także Tinto Cao. To słodkie wzmacniane wino zanim zostanie finalnie zabutelkowane, dojrzewa przez okres od 3 do 4 lat, nabywając odpowiednich walorów smakowych.
znamionuje się głęboką, rubinową barwą z jasnymi, fioletowymi refleksami. Aromat uwalnia nuty dojrzałych wiśni oraz śliwek. Na podniebieniu energetyczne, soczyste, o świetnie zbalansowanej kwasowości i długotrwałym finiszu.
Najlepiej komponuje się z deserem panna cotta z dodatkiem czerwonych owoców oraz ciastem orzechowym ze świeżymi figami. Optymalna temperatura podawania to od 14 do 16°C.
Quinta da Boeira to owoc pracy Manuela da Rocha Romariza - emigranta, który przybył do Portugalii z Brazylii na początku XIX wieku. Znakomicie znając swój rodzimy rynek, założył markę eksportu porto w 1850 roku, używając do rozróżniania trunków dwóch rodzajów etykiet - Romariz, a także Boeira.
firmy te szybko zyskały i zdobyły zaufanie konsumentów. Za sprawą swojej unikatowej jakości zaczęto o nich głośno mówić także w Anglii, a także Francji. Niezmiennie zajmują wysoką pozycję w sektorze win porto, zachwycając bogatą historią i jeszcze ciekawszymi walorami smakowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Porto boeira ruby 19,5% 0,75l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.