Zdjęcia produktu
Niestety na chwilę obecną w naszej bazie nie ma sklepów posiadających {produkt} w magazynie. Prosimy spróbować ponownie później.
Powstanie tego rumu stało się już legendą- koncern LVMH planował dołączyć do swego portfolio prestiżowych trunków rum klasy premium i skierował swą uwagę na Kubę. Produkcja spirytualiów na wyspie pozostaje jednak pod kontrolą rządu, stąd niezbędne były starania na szczeblu dyplomatycznym, które akurat zbiegły się w czasie z powoływaniem do życia nowej marki premium rumu pod auspicjami rządowego monopolisty Ron Cuba. Zatem zapasy optymalnie starych destylatów były już na miejscu, cały proces formalnych uzgodnień, wbrew obawom o przeciąganie sprawy przez stronę rządową, potrwał zaledwie trzy lata a współpraca między najmłodszym w historii kubańskiego producenta master ronero Cesarem Martim a masterblenderem marki Hennessy ułożyła się wspaniale.
Do produkcji rumu używana jest jedynie w pełni dojrzała kubańska trzcina cukrowa- tempo jej wzrostu bywa powolne, jednak priorytetem jest jej maksymalny potencjał czyli wysoka koncentracja cukru. Tradycyjne kubańskie metody obróbki trzciny pozwalają zachować w melasie stanowczo wyższą zawartość cukru użycie nowocześniejszych technice, zatem już na etapie rozpoczęcia fermentacji bazowy towar jest bogatszy. Fermentacja trwa około 25-30 godzin a po niej początkuje się destylacja, prowadzona w kilku miejscach na wyspie. Master ronero Marti produkuje dwa alkohole: rum o wysokiej mocy, który zwykle dostarcza alkoholowej bazy, a także tzw. aguardiente odpowiadająca bardziej za profil smakowy. Aguardiente jest starzona przez okres 2-3 lat w beczkach po bourbonie w których uprzednio leżakowała whisky szkocka i irlandzka jako że przemysł kubański nie może kupować beczek bezpośrednio z USA. Marti łączy starzejącą się aguardiente ze świeżym, wysokoporcentowym rumem. Mieszanka ta jest następnie leżakowana przez siedem lat, a w tym czasie powoli dodawana jest coraz starsza aguardiente. W wyniku czego deklaracja wieku wynosi siedem lat, lecz rum też starsze alkohole. Ostatecznie w rumie Eminente Reserva 70% składu stanowi aguardiente, podczas gdy w innych kubańskich starzonych rumach na ogół jest to ok. 18%.
wynikiem jest nad wyraz ciekawy rum, asygnowany w dodatku tym, który preferują whisky czy koniak- jest to rum w klasycznym hiszpańskim stylu: czysty, owocowy i aromatyczny, złożony i o zrównoważonej słodyczy. Profil zapachowy to wyraźny cynamon, świeże owoce takie jak wiśnie, doskonale dopełnione nutami gorzkiej czekolady, kawy, tytoniu. Na podniebieniu Eminante Reserva emanuje nutami kwiatowymi, lekkim body, odrobiną słodyczy, szczyptą pieprzu, następnie akcentem toffi, czekolady, kawy z lekko dymnym tłem. Finisz to najczęściej dominanta słodkiej ciemnej czekolady, jest długi i gładki. Rum sam w sobie jest idealnym drinkiem,dodatkowo nadaje się do prostych koktajli, takich jak Old Fashioned, El Presidente czy Palmetto (zmieszane pół na pół z wermutem i podawane prosto z odrobiną gorzkich pomarańczy). Na uwagę zasługuje na pewno opakowanie rumu- żebrowana butelka przypominająca fakturą skórę krokodyla; miejscowi nazywają wyspę „el crocodillo" stąd na etykiecie znalazł się wizerunek Kuby przypominającej kształtem krokodyla.
W naszym rankingu znajduje się 0 promocyjnych ofert w cenie 0,00 zł.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rum Reserva 7 YO 0,7l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.