Jedyna w swoim rodzaju tequila, wyprodukowana według starożytnej metody Tahona. Nazwa ta odnosi się do obszernego kamienia, którego stosowano dawniej do miażdżenia zbiorów agawy. Początkowo należało odnaleźć dużych rozmiarów wulkaniczny głaz i dłutem wyodrębnić z niego koło, które to później mocowano do długiego słupa wewnątrz dołu. Do ziemi wrzucano ugotowane serca agawy, a gdy koło się poruszało, przygniatało rośliny i wydobywało z niej cenny sok.
Metoda Tahona jest jednym z najstarszych i najbardziej pracochłonnych sposobów na wytwarzanie tequili. Mimo to, trunki przygotowane w ten sposób, znamionują się niezwykłą surową autentycznością, która jest wyjątkowo pożądana wśród entuzjastów tego rodzaju alkoholu.
Gran Patron Piedra Extra Anejo po przejściu procesu Tahona, starzona jest ponad trzy lata w mieszance beczek z amerykańskiego oraz francuskiego dębu.
charakteryzuje się barwą głębokiego mahoniu. Aromat proponuje nuty świeżych owoców, intensywnych nut prażonego drewna, a także subtelnych tonów grzybów. Na podniebieniu przyjemnie słodka, o dobrej złożoności. Nuty agawy łączą się z delikatną wanilią. Trwały finisz zapewnia gładkie i przyjemne wykończenie.
To wydanie sprzedawane jest z dedykowanym pudełkiem, któremu na froncie przymocowano fragment wulkanicznej skały, żeby podkreślić proces jaki przeszła ta tequila.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tequila Gran Patron Piedra Extra Anejo 40% 0,75l, 8AED-94811. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.