Cukier Miętowy Cukier miętowy jak zrobić?
by zrobić cukier miętowy Ci potrzeba tylko dwóch składników. Mięty - nie potrzebnie świeżej z ogrodu, a także cukru. Tylko te dwa elementy pozwolą Ci zrobić świeży i pachnący cukier miętowy! Wszystko wkładamy do młynka w trafnej proporcji a robot tworzy nam przepyszny artykuł. Zapach, który wypełnia wnętrze po otwarciu pokrywy, jest absolutnie niesamowity! Cukier miętowy użycie
Cukier miętowy idealnie nadaje się do posypania świeżych owoców, kieliszków koktajlowych w obrzeżu lub do herbaty albo lemoniady. Bez względu na to, jak go użyjesz, pokochasz orzeźwiającą miętową słodycz, którą cukier miętowy dodaje do twoich ulubionych potraw i napojów! Jeśli uwielbiasz gotować, wiesz, że jedną z najkorzystniejszych części lata jest dostatek świeżych ziół do wykorzystania w gotowaniu. Zmielenie cukru i mięty daje dodatek który będziesz chciał mieć za każdym razem pod ręką. Cukier Miętowy to nadzwyczajny dodatek do herbaty, koktajli czy sorbetów. Jego orzeźwiający smak pomoże Ci wydobyć niebanalny smak z nie jednego dania czy napoju. Cukier Miętowy - czy mięta jest dobra do herbaty?
Mięta czyli główny składniku cukru miętowego gromadzi olejki eteryczne które są uwalniane, gdy ten produkt dodany jest do gorącej wody. To właśnie ten proces nadaje herbacie jej orzeźwiający smak i potencjalne korzyści zdrowotne. Te olejki eteryczne posiadają także działanie przeciwwirusowe i przeciwdrobnoustrojowe, co może korzystnie wpłynąć na układ niepodatnościowy i pomóc organizmowi zwalczać infekcje. Trzeba w dodatku pamiętać o zawartości cukru trzcinowego który jak każdy cukier w nadmiarze szkodzi.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Herbata z hibiskusa ma kwaśny, lekko słodki i dość podobny do soku żurawinowego smak. Jeśli szukasz nowego przepisu na orzeźwiającą letnią herbatę mrożoną, spróbuj hibiskusa a dodatek cukru miętowego jeszcze bardziej Ciebie orzeźwi. Lepiej jest używać samych suszonych kwiatów, a nie torebek z herbatą, ponieważ są one udoskonalonej jakości i nie zawierają żadnych dodatków. Herbatę z hibiskusa można dodatkowo podawać na ciepło. By zrobić kostki lodu z hibiskusa, po prostu włóż suszone kwiaty do tacki na lód, a następnie dodaj wodę, zamroź i podawaj z zimną herbatą hibiskusową. Czytaj dalej....
Sos miętowy z dodatkiem cukru miętowego idealnie pasuje do pieczeni lub jako marynata do mięsa! To zioło jest tak rozciągliwe w użyciu, nietrudne w uprawie, a jeśli nie będzie trzymane w ryzach, będzie rosło i rosło, tak długo, jak twój ogród nie zostanie opanowany przez to zioło! Jest to bardzo popularne zioło w krajach Bliskiego Wschodu. Popularność mięty rozszerza to iż jest dodatkiem do koktajlu albo drinków, takiego jak poncz lub Pimms. Używam jej głównie do lodowatej wody, razem z kilkoma plasterkami cytryny, w dzbanku z kostkami lodu i po prostu podaję tak, jak jest. Aczkolwiek tutaj również można dodać cukru miętowego, wtedy orzeźwienie dostanie nutki słodkości. Czytaj dalej....
Co to są sezamki? Jest to mieszanka prażonych nasiona sezamu i karmelizowanego cukru. Są szczególnie popularną w naszym kraju przekąską. Dla niektórych osób kojarzą się wręcz, ze smakami z dzieciństwa. Czytaj dalej....
Kandyzowane orzechy laskowe to przepyszna przekąska która z łatwością możesz sam wykonać w domu. Do ich wykonania potrzebne są tylko 2 elementy. Kandyzowane orzechy genialnie komponują się z zróżnicowanymi ciastami jak i np. Musli. Wymyśl sam ich wykorzystanie! Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cukier miętowy 50g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.