Egipski Dukkah Co to jest dukkah? Dukkah (duqqa), wymawiane doo-kah, to konwencjonalna egipska mieszanka orzechów, nasion i przypraw korzennych. Istnieje od czasów starożytnego Egiptu,obecnie jest nad wyraz popularny na całym Bliskim Wschodzie i co raz bardziej na świecie. Egipcjanie faktycznie wymawiają to dua'ah. A przetłumaczone z arabskiego oznacza po prostu „funt. Dzieje się tak dlatego,tradycyjnie (i obecnie w wielu egipskich domach) jest wykonany poprzez ubijanie mieszanki prażonych orzechów, nasion i całych przypraw korzennych w moździerzu z tłuczkiem, aż utworzą grubą, chrupiącą mieszankę. Korzyści zdrowotne przyprawy dukkah Dukkah zagwarantuje konkretną mieszankę komponentów odżywczych dzięki orzechom i nasionom, które stanowią większość przepisu. Udowodniono, iż orzechy mają mnóstwo zalet zdrowotnych, w tym zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi! W naszym prostym przepisie na dukkah używamy orzechów laskowych, które są bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białko. Komponent ten może pomóc Ci poczuć się pełniejszym przez dłuższy czas, co może być nadzwyczajne, jeśli próbujesz schudnąć - zmniejszają ryzyko przejadania się. Orzechy laskowe zawierają dodatkowo witaminę E, która może wzmocnić układ niepodatnościowy i utrzymać zdrowe oczy, oraz niacynę (witaminę B3), która pomaga nam uwolnić energię z pożywienia i może wspierać funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona są pełne zdrowych tłuszczów i błonnika. W naszym przepisie wyszukasz mieszankę super nasion, nasiona sezamu, które są znane z wysokiego poziomu witaminy E i wapnia. Do czego używać dukkah? Sposobów korzystania z przyprawy dukkah jest naprawdę niezwykle dużo. Dużo zależy również od pomysłowości kucharza. Pierwszy sposób który nasuwa się na samym początku to zastosowanie przypraw dukkah jako dipu do swego ulubionego ciasta (bardzo korzystny jest z pitą, bułeczkami maślanymi albo chlebem chałkowym) i odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Bardzo prawidłowo sprawdza się jako chrupiąca panierka do mięs, kurczaka albo ryb. Sprawdza się również jako dodatek do hummusu. Genialnym użyciem godnym każdej kuchni jest dodanie go do sałatek warzywnych jak i owocowych. Nie pogardzą ta przyprawą także warzywa smażone na patelni, zwłaszcza brokuł albo kalafior. Czy dukkah to to samo co zatar? To nieraz zadawane pytanie, a prosta odpowiedź brzmi: nie. Jednakże dukkah i zatar to dwie bliskowschodnie mieszanki, które mogą być wykorzystywane podobnie, wyraźnie różnią się pod względem tekstury albo profilu smakowego. Pisząc w nad wyraz obfitym skrócie i ogólnikami, zatar to mieszanka rozmarynu nasion sezamu z sumakiem. A smak dukkah to przepyszne połączenie orzechów laskowych i nasion. Spróbuj przyprawy w przepisie..... Pieczenie warzyw karmelizuje brzegi i wzmacnia ich słodycz. Pieczone warzywa z Dukkah łączy w sobie uzależniające smaki egipskiej mieszanki orzechów, nasion i przypraw, a także intensywne smaki pieczonych warzyw. To nadzwyczajne połączenie smaków może stać się Twoim ulubionym daniem! Dukkah może być stosowana jako dodatek, jak w przypadku pieczonych warzyw z tą przyprawą w naszym przepisiew dodatku, jako dip do podpłomyków czy grzanek po zanurzeniu w oliwie z oliwek. Smakuje wspaniale jako dodatek do dipów na bazie jogurtów, wcierany w mięso, drób czy kurczaka, a także choćby do jedzenia od razu jako przekąskę. Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Egipski dukkah na bazie orzechów laskowych 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.