Kurczak Teriyaki Co oznacza japońskie słowo teriyaki? Teriyaki to japońskie określenie na mięso marynowane w sosie teriyaki, a następnie pieczone lub grillowane na węglu. Aktualnie słowo to jest wykorzystywane do opisania każdej potrawy marynowanej albo podawanej z tym sosem. Historia Teriyaki Metody gotowania teriyaki były użytkowane od wieków, począwszy od okresu Tokugawa (lub Edo). Japonia w czasach dynastii szogunów Tokugawa (1603-1867) miała mnóstwo zmian w urbanizacji i metodach rolniczych. Doprowadziło to do wprowadzenia nowych elementów w powszedni jadłospis japończyków, a także nakłoniła ich również do nowych stylów gotowania. Marynata Teriyaki Sos sojowy jest głównym aromatem użytkowanym w autentycznej kuchni japońskiej. Teriyaki mimo że wywodzi się z tej samej kuchni. Stało się popularne w Stanach Zjednoczonych w latach 60. XX wieku, kiedy japońscy imigranci osiedlili się na Hawajach. Ta wyjątkowa marynata powstała z lokalnych produktów. Ma niemało odmian lecz podstawa w głównej mierze jest podobna czyli sos sojowy w połączeniu z cytrusem ( sok z limonki bądź cytryny ) do tego słodki smak w postaci daktyli, cukru bądź miodu albo choćby syropu klonowego. Na koniec przyprawy pieprz czarny, imbir i czosnek.
Przyprawa teriyaki jest ciekawy dla wielu ze względu na swoją prostotę i sposób, w jaki powoduje, iż potrawy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Do czego zastosować Teriyaki?
Sos teriyaki jest zwykle używany jako marynata albo glazura do mięs i ryb. Najbardziej znany jest z połączenia z grillowanym kurczakiem. Rewelacyjnie pasuje jeszcze do mięs smażonych w piekarniku czy na patelni. Przyprawa Teriyaki jaki i sos bardzo korzystnie nadają się jako dodatek do kawałków kurczaka i brokułów i podawanych z ryżem czy jako glazura do łososia. Bardzo dobrze komponuje się także z makaronem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kurczak Teriyaki z Daktylami i Cytrusami 40g Przyprawa do Kurczaka w Daktylach 40g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.