Majeranek Majeranek charakterystyka ogólna Majeranek największą popularność, a także najszersze użycie uzyskał w przemyśle spożywczym i kulinarnym. Jest niezastąpioną przyprawą w kuchni. W wielu najlepszych restauracjach uprawiany jest wraz z innymi ziołami i wykorzystywany bezpośrednio do potraw. Dzięki swemu niezwykłemu zapachowi, nadaje niezwykły i cudowny aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Bez tej przyprawy nie można sobie wyobrazić tłustych potraw, jak zupy grochowa, fasolowa, pieczonej baraniny i wieprzowiny, pasztetów, sosów i farszów do drobiu. Lebiodka prawidłowo łączy się w kompozycjach z tymiankiem, szałwią i rozmarynem, należy tylko pamiętać o silnym korzennym smaku i stosować go z umiarem. Majeranek zastosowanie w kuchni Majeranek ma delikatny, słodki i szczególnie miły smak z lekko gorzkawą nutą. Jest przede wszystkim użytkowany jako dodatek do wielu dań mięsnych zwłaszcza w Polsce. Majeranek niezwykle należycie komponuje się w daniach z jagnięciny, wołowiny i cielęciny w połączeniu z pietruszką, koperkiem, bazylią i tymiankiem. Wyśmienite nadaje się do jajek oraz zup i sosów na bazie pomidorów. Majeranek wykorzystanie w medycynie naturalnej
Majeranek w medycynie ludowej jest wykorzystywany jako istny "balsam" na układ nerwowy i serce. Liczne badania wykazały że, udoskonala krążenie krwi. Olejek majerankowy stosuje się pomiędzy innymi na: kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar Czy można jeść majeranek na minimalistycznie? Majeranek można jeść na lecz trzeba pamiętać że, jest bardziej aromatyczny po wysuszeniu. Podobnie jak oregano, jest użytkowany do przybrania sałatek, zup i dań mięsnych. Co zrobić kiedy nie mam majeranku?
Kiedy nie masz ani świeżego, ani suszonego majeranku, najbliższym substytutem tego zioła jest oregano. Zioła są spokrewnione i posiadają podobny profil smakowy. Jednak smak oregano jest silniejszy. Użyj dwóch trzecich tego ilości oregano zamiast majeranku, aby nie przytłaczał on twojego przepisu. Świeże oregano najlepiej byłoby zastąpić świeżym majerankiem, a suszone oregano suszonym majerankiem. W obu przypadkach użyj jednej trzeciej mniej. Majeranek jest słodszy i łagodniejszy aniżeli oregano, ma sosnowy i cytrusowy smak. Oba pochodzą z rodzaju Origanum i należą do rodziny miętowych.
Inne zamienniki majeranku
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, spróbuj zastąpić majeranek w swym przepisie taką samą ilością szałwii, tymianku, cząbru lub bazylii. Jeśli twój przepis wymaga świeżego majeranku, pierwszym wyborem powinien być świeży zamiennik. Jeśli wymaga suszu, użyj suszonego substytutu. Do czego służy olejek majerankowy? Olejek majerankowy stosuje się na kaszel, dolegliwości woreczka żółciowego, skurcze żołądka i zaburzenia trawienia, depresję, zawroty głowy, migreny, nerwowe bóle głowy, nerwobóle, paraliż, kaszel, katar; i jako „pigułka na wodę. Majeranek jest nad wyraz przydatnym produktem i powinien znajdować się w każdej kuchni nie ważne czy to w postaci suszonej, liści czy nawet olejku.
Spróbuj przyprawy w przepisie..... Kiedy chcesz przygotować gulasz, klasycznie myślisz, iż jest potrawa węgierska. Niemiecka wersja gulaszu jest pełna smaku który powinieneś spróbować. Tak naprawdę oba są nadzwyczajne, ale ten duży niemiecki nie przypomina w ogóle tego węgierskiego. To więcej niż gulasz – to przeżycie i smakuje lepiej, aniżeli potrafię to opisać. To jedno z tych dań, które można jeść po prostu z kromką chleba bądź bułką. Czytaj dalej....
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Majeranek 100g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.