Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak prawidłowo rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest w głównej mierze w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest też do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany, a także w niektórych zbożach. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych stosowana jest głównie jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej zastosowanie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,na dodatek coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także korzystnym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów) oraz piany białkowej. Charakteryzuje się:
• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie sprawia zmian organoleptycznych towaru, a jedynie ogranicza zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.
• jej dodatek polepsza konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak też mogą być danymi literaturowymi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Inulina 0.5 kg, IN. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.