Old Bushmills Distillery, czyli słynna gorzelnia w Irlandii Północnej
Gorzelnia Bushmills uzyskała oficjalną licencję na produkcję whiskey w 1608 roku, co czyni ją najstarszą destylarnią na całym świecie. Gromadzi się na samym skraju Irlandii Północnej i jest jedną z dwóch gorzelni na tym obszarze. Jej nazwa pochodzi od dwóch angielskich słów: bush oraz mills. To pierwsze związane jest z rzeką o tej samej nazwie, która gromadzi się nieopodal, natomiast drugie oznacza po prostu „młyny", których w okolicy niegdyś nie brakowało.
Istniejąca od ponad 400 lat gorzelnia Bushmills wciąż olśniewa wyjątkowością oraz rewelacyjną jakością tworzonych trunków. Jednym z najważniejszych momentów w jej historii były bezsprzecznie lata 50. XIX wieku. To właśnie wtedy destylarnia zyskała sławę jako genialnej whiskey w Irlandii. W trakcie gdy inne gorzelnie w kraju rozpoczęły produkcję trunków z zastosowaniem tańszej od jęczmienia kukurydzy, Bushmills pozostał przy swej tradycyjnej recepturze. Dzięki temu jakość produkowanej whiskey pozostała na najwyższym poziomie, a destylarnia wkrótce wkroczyła na zagraniczny rynek, w głównej mierze Stanów Zjednoczonych.
Z upływem lat firma pozyskiwała coraz obszerniejsze uznanie, zdobywając liczne nagrody. W połowie XX wieku niejednokrotnie pojawiała się w amerykańskich filmach, a także reklamach, a sprzedaż trunków wciąż rosła. W końcu Bushmills Original stała się najlepiej sprzedającą się whiskey w Stanach Zjednoczonych! jeszcze w rodzimym kraju cieszyła się ogromną popularnością: pojawiła się na przykład na irlandzkim banknocie o wartości 10 GBP.
W drugiej połowie XX wieku marka kilkukrotnie zmieniała swojego właściciela. Był nią między innymi największy koncern alkoholowy na świecie, czyli Diageo, a od 2015 roku Bushmills należy do znanego producenta tequilli, Jose Cuervo. Marka wciąż prężnie się rozwija, rozbudowując destylarnię i inwestując w branżę turystyczną i organizując wycieczki – jest obecnie uznawana za jedną z największych atrakcji Irlandii Północnej.
Trzykrotnie destylowana whiskey
Swoją niezwykłą gładkość i subtelność Bushmills Black Bush zawdzięcza aż trzykrotnej destylacji oraz zastosowaniu najnowocześniejszych, progresywnych technicznie irlandzkich alembików. Do leżakowania stosuje się najróżniejszych beczek, równocześnie jedno-, jak i kilkukrotnie stosowanych (po sherry, oloroso, porto, bourbonie, maderze). producent używa do produkcji whiskey jedynie słodowanego jęczmienia. Samodzielnie produkuje ona whiskey single malt, natomiast whiskey blended buduje z użyciem whiskey grain tworzonej przez zaprzyjaźnioną destylarnię Midleton.
Bushmills Black Bush składa się w 80% z Bushmills single malt starzejącej się w beczkach po Oloroso i sherry i w 20% z whiskey grain z destylarni Midleton. Oba składniki leżakują przed kupażowaniem średnio do 8 lat, a nad całością kompilacji pieczę sprawuje Column Eagan – Mistrz gorzelnik, który osobiście wybiera beczki.
Czarna etykieta trunku jest swoim wyglądem niezwykle zbliżona do białej etykiety Bushmills Original. Podzielona jest jednak na dwie części. Górna ma półokrągłe zakończenie, jest długa i wąska, natomiast dolna jest śladowa. Obie otoczone są złoto-czarnymi ramkami. Etykiety umieszczone są na prostokątnej, wysmakowanej butelce z jasnego szkła, która ozdobiona jest tłoczeniami, równocześnie na froncie, jak i na bokach. Zamknięcie butelki wykonane jest z naturalnego korka, co potwierdza przynależność trunku do klasy Premium.
stabilny smak i intensywny charakter
Bushmills Black Bush to whiskey o intensywnym charakterze, której nie brakuje jednak delikatności dzięki znacznemu udziałowi single malt. Swoje bogate, owocowe nuty, a także głęboki charakterystyczny smak zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po sherry i Oloroso.
Kolor: miedziany.
Nos: łagodny. Wyczuwalne są aromaty sherry, słodu jęczmiennego, wanilii, toffi, masła orzechowego, rodzynek, czekolady, przypraw korzennych, melona, śliwki oraz orzechów włoskich.
Smak: oleisty i owocowy. Wyczuwalne są nuty ciasta owocowego, miodu, toffi, szarlotki, mlecznej czekolady, brzoskwini, skórki pomarańczowej, lukrecji, dębu i orzechów.
Finisz: trwały. Wyczuwalne są smaki kremu czekoladowego, miodu, rodzynek, dębu, korzennych przypraw.
Bushmills Black Bush najlepiej smakuje solo albo na lodzie, jednak genialnie sprawdzi się dodatkowo w eleganckich koktajlach. Rewelacyjnie skomponuje się z pomarańczowym bittersem, skórką pomarańczy, brązowym cukrem i wisienką deserową.
Bushmills Black Bush to napój idealny na spokojny i cichy wieczór pełen relaksu. nieprzeciętnie spełni oczekiwania jako podarunek dla osoby, która lubi wieczorem oddać się kontemplacji we własnym towarzystwie. Jednym z największych entuzjastów tej whiskey jest Bono, wokalista zespołu U2. Jak twierdzi, nic nie potrafi tak produktywnie ukoić jego skołatanych nerwów, jak właśnie szklaneczka Black Bush.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey Bushmills Black Bush 40% 0,7 l, Z1822. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.