Jameson: popularna irlandzka marka z długą historią
whiskey Jameson jest jedną z najbardziej znanych irlandzkich marek. Jej istnienie rozpoczęło się w 1780, kiedy to John Jameson otworzył swoją pierwszą destylarnię w Dublinie.
Potomek znanych marynarzy zapoczątkował tradycję potrójnych destylacji irlandzkich whiskey. Podkreśla ona Jamesona na tle amerykańskich whiskey, które są przede wszystkim destylowane tylko raz i szkockich, które zwyczajowo są destylowane dwukrotnie. W Irlandii jednym z sekretów produkcji napoju jest powolna, potrójna destylacja w miedzianych alembikach. Metoda ta zagwarantuje łagodność oraz krągły smak.
Jameson tworzony jest obecnie w destylarni Midleton w hrabstwie Cork. Pierwotna destylarnia powstała jednak w Dublinie i nazywała się Bow Street Distillery. W 1810 roku jej nazwa została przemianowana na obecną (Jameson Distillery). Wówczas nazywana była poprzez niektórych „miastem w mieście" ze względu na swoje spore wymiary (zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się kuźnia i tartak).
podczas prohibicji w USA dostawy irlandzkiej whiskey za ocean zostały wstrzymane, co sprawiło,marka była zmuszona wejść w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku destylarnia Jameson została zamknięta. Produkcja została przeniesiona do New Midleton i tak pozostało do dziś. Gorzelnia przez dekady istnienia wypracowała oryginalną recepturę, która doceniana jest poprzez krytyków i smakoszy whiskey na całym świecie.
Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey
Do produkcji whiskey gorzelnia stosuje słodowany i niesłodowany jęczmień, a także inne zboża. Ponadto na każdym etapie produkcji szczególnie pokaźną rolę odgrywa też woda, którą destylarnia Midleton czerpie z rzeki Dungourney. Jęczmień jest mielony i słodowany na miejscu. Przed modernizacją producenta stosowano mielenie na mokro, które polegało na tym, iż ziarno było poddawane obróbce parą, a także moczone w gorącej wodzie. Od 2012 roku ziarno jest mielone na sucho przy użyciu młynów młotkowych.
Jameson destylowany jest trzykrotnie, a do tego cyklu wykorzystuje się aż siedem alembików. Destylaty umieszczane są następnie w beczkach najróżniejszego typu, od dębowych po beczki po sherry, jednak stosunek jednych do drugich nie jest znany. Płyn dojrzewa przez co najmniej 3 lata, nabierając różnorodnych zróżnicowanych nut smakowych z beczek. Gdy whiskey zbożowa i słodowa osiągną już znakomity smak, a także wiek, są mieszane poprzez specjalistę. Ostatnim etapem jest butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson: wspaniały stosunek jakości do ceny i liczne nagrody
Whiskey Jameson uznawana jest za nadzwyczajną reprezentację w swojej kategorii. Trunek jest przystępny w przystępnej cenie, a specjaliści prowadzący oraz jej gorzelnicy stale udowadniają z każdą kolejną odsłoną Jamesona, iż nie ma on sobie równych na światowym rynku alkoholi.
firma została wielokrotnie nagrodzona w wielu konkursach, takich jak The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition oraz w Jim Murray's Whiskey Bible. Zyskała w nich ogromną ilość złotych, srebrnych i brązowych medali.
Zgrabne szkło i etykieta w tradycyjnym stylu
Pomimo obszernych wymiarów butelka o obszerności 4,5 l zachowuje swój zgrabny charakter. Jest podłużna oraz zakończona długą szyjką z bordowym korkiem. Szkło ma odcień ciemnej zieleni, która kontrastuje z beżową etykietą. Obfity napis „Jameson" jest widoczny z daleka, a typowe fonty zaimplementowane na etykiecie powodują, iż zachowuje ona swój unikalny charakter, podobnie jak pełnia smaków i aromatów zawartego w butelce napoju.
Na etykiecie odnajdziemy dane dotyczące typu whiskey oraz roku rozpoczęcia jej produkcji. Ponadto znajduje się na niej emblemat producenta Jameson, czyli czerwony kwadrat przedzielony złotą wstęgą z gwiazdą, kotwicami oraz żaglowcem.
tradycyjne walory irlandzkiej whiskey
Jameson charakteryzuje się klasycznymi walorami irlandzkiej whiskey, czyli delikatną słodyczą i zalotnymi aromatami kwiatów, wanilii i orzechów. Zachwyca wzrok barwą ciepłego złota.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są: marmolada, krówka, ścięta trawa, a także wanilia.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są aromatyczne przyprawy oraz miód lipowy.
Jak degustować?
Jamesonem można delektować się na dużo przeróżnych sposobów. Genialnie smakuje w klasycznym wydaniu jako whiskey z lodem albo w formie drinków z whiskey. Warto wypróbować go z piwem imbirowym i kawałkiem limonki. Znakomicie też w połączeniu z tonikiem.
oryginalny, łagodny smak powoduje, iż można go pić dodatkowo w shotach.
ciekawym pomysłem jest ponadto sporządzenie na jego bazie sławnej kawy po irlandzku.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey Jameson 40% 4,5 l kołyska. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.