SONKO Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią 170 g – siła naturalnych składnikówPszenica orkisz to jedna z najstarszych udomowionych odmian pszenicy. Uprawiana była już 4 000 lat temu i charakteryzuje się nad wyraz twardym, oplewionym ziarnem.
dzięki temu mąka orkiszowa szczególnie dużo błonnika, białka, a także witamin i minerałów.Lekkie pieczywo z orkiszem i dynią – mnogość elementów odżywczychGłównymi składnikami są mąka żytnia oraz mąka pełnoziarnista orkiszowa, dlatego nasze lekkie pieczywo z orkiszem i dynią bogate jest w minerały i witaminy, między innymi w: witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9) oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
na dodatek orkisz, jako ziarno oplewione gromadzi więcej błonnika niż zwykła pszenica.Dodaliśmy do niego w dodatku zmielone i odtłuszczone pestki dyni. Nadają one naszemu pieczywu niezwykłej chrupkości, a także przyjemnego smaku.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i fitosterole, czyli substancje zmniejszające poziom cholesterolu LDL we krwi i uniemożliwiające miażdżycy.Ważnymi składnikami są także inulina i błonnik pszenny. Inulina ogranicza indeks glikemiczny naszego pieczywa, dzięki temu pasuje ona w dodatku dla diabetyków i osób z insulinoopornością.
Natomiast dodatkowy błonnik pszenny przyśpiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega jego chorobom. Zniża także ryzyko występowania nowotworu jelita grubego.W skrócie: – źródło błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– minerały pochodzenia naturalnego– źródło magnezu i cynku– 1 kromka to ok.
19 kcal– 23% mąki orkiszowej– 4% zmielonych odtłuszczonych pestek dyni** zawiera naturalnie występujące cukry
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią 170g, SONPIECZ170ORKDYN. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.