SONKO Pieczywo lekkie żytnie 170 g – nie tylko dla tych na dieciePieczywo żytnie jest lżejsze od konwencjonalnego pieczywa pszennego. Lecz jego unikalny smak może nie pasować wszystkim. Dlatego też wychodząc naprzeciw osobom, które chciałyby rozszerzyć ilość żyta w swojej diecie, stworzyliśmy lekkie pieczywo żytnie o łagodnym smaku, które wciąż zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne parametry.Lekkie pieczywo żytnie – źródło fitoestrogenówŻyto posiada niemało cennych części odżywczych, w tym: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen.
Zwłaszcza ten ostatni jest szczególnie cenny w diecie, ponieważ przyczynia się do ochrony układu krwionośnego i jest jednym z głównych elementów budulcowych naczyń krwionośnych. Znamionuje je również znaczny kompleks witaminowy, a w nim: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5), witaminy A, E, K, a także substancje takie jak betainę, luteinę i zeaksantynę, czyli trzy związki odpowiedzialne za zdrowy wzrok.Poza tym żyto mieści wielkie ilości fitoestrogenów, które w diecie pań odpowiadają pomiędzy innymi za zmniejszenie dokuczliwych objawów w okresie okołomenopauzalnym i ograniczają ryzyko zachorowania na nowotwory piersi.
bronią także przed osteoporozą, chorobami sercowo-naczyniowymi (regulują ciśnienie krwi i poziom cholesterolu), a także chronią i wzmacniają serce.Oprócz tego żyto posiada dużo niższy indeks glikemiczny aniżeli inne zboża i w ten sposób wspiera unormowanie glikemii organizmu i obniża ryzyko występowania cukrzycy rodzaju II.W skrócie: – wysoka zawartość błonnika– bez dodatku cukrów**– z inuliną (błonnik rozpuszczalny)– 1 kromka to ok.
20 kcal– konwencjonalny smak** zawiera naturalnie występujące cukry
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pieczywo lekkie żytnie 170g. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.