12-letni Centenario to przedstawiciel bardziej „dojrzałych" rumów z destylarni Flor de Cana – linii wyodrębnionej mianem Centenario.
Powstaje pod ścisłą kontrolą, począwszy od zastosowania tylko najkorzystniejszej jakości ascetycznców, na leżakowaniu w optymalnie stworzonym klimacie skończywszy. Jest to jeden z niewielu rumów, które określa się czasem mianem Single Estate – do jego produkcji użyto wyłącznie trzciny cukrowej zebranej w jednym regionie (w tym przypadku wokół miejscowości Chichigalpa). Rozwiązanie takie zagwarantuje bowiem niezmienność smaku stworzonych tu rumów. W dodatku, wszystkie rumy Flor de Cana destylowane są aż pięć razy, dorównując czystością najkorzystniejszym wódkom. Dzięki tak starannemu procesowi produkcyjnemu, 12-letni Flor de Cana otrzymał ponad 13 nagród i wyróżnień na międzynarodowych konkursach alkoholowych, nie mówiąc o opiniach w prasie branżowej (95 punktów i metka ‘STRONGLY RECOMMENDED’ w najbardziej prestiżowym magazynie winiarskim Wine Enthusiast).
Bogata kombinacja urzeka od samego początku. Nos pełen jest przypraw, słodkości i orzechów, zaś lekka faktura rumu ładnie uwalnia aromat przy wstrząśnięciu. W smaku Centenario przeobraża się w słodką kompilację nugatu, karmelu i przypraw korzennych, z delikatnymi aromatami pomarańczy i dębu. Finisz bezspornie dębowy, z nutami przypraw i karmelu. Jest to raczej delikatny, słodki rum, nieprzeciętny do picia z kilkoma kostkami lodu, wodą sodową czy również bez dodatków.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Rum Flor De Caña Centenario 12 YO Nikaragua 40% 0,7l, Z1275-962B6. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.