5 powodów, dla których warto kupić whiskey Jameson The Blender's Dog
1. Zachwyca harmonijnym, słodko-pikantnym smakiem, a także oryginalnym połączeniem aromatów, spomiędzy których należy wymienić przeważnie: owoce tropikalne (cytrusy, mango, ananas, kiwi), karmel, toffi, kawę z mlekiem, figi, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika, pieprz i imbir.
2. Została wyprodukowana z destylatów słodowych (pot still) i zbożowych leżakowanych od 5 do 12 lat w beczkach po bourbonie i sherry.
3. Zdobyła złoty medal na The Irish Whiskey Masters w 2018 roku.
4. Nadzwyczajnie pasuje zarówno do dań z makaronów, jak i mniej słodkich deserów.
5. Stanowi uhonorowanie mistrza kupażu, Billy’ego Leightona, oraz jego kunsztu w mieszaniu destylatów w taki sposób, aby stworzyć najlepszą z osiągalnych whiskey.
Krótka historia firmy Jameson
Początki firmy Jameson sięgają 1780 roku. To właśnie wtedy Szkot John Jameson ożenił się z Irlandką, której rodzina związana była z produkcją whiskey. Dzięki temu zaczął pomagać w prowadzeniu gorzelni, która ówcześnie nazywała się Bow Street Distillery. Jej siedziba znajdowała się w Dublinie i z czasem została przemianowana na Jameson Distillery, a John został zarządcą przedsiębiorstwa. Od samego początku istnienia gorzelnia produkowała tradycyjną, irlandzką whiskey najwyższej jakości.
Co niebanalne, do lat 60. XX wieku destylarnia sprzedawała swoje produkty wyłącznie w beczkach. Około 1965 roku produkcja whiskey przeniosła się do nowej destylarni Midleton, gdzie funkcjonuje do dziś. Jameson Distillery w Dublinie pełni natomiast funkcję atrakcji turystycznej oraz muzeum irlandzkiej whiskey, która przyciąga co roku rzesze ludzi. Od lat 70. Właścicielem firmy jest francuska marka Pernod Ricard.
Kolejna odsłona edycji The whiskey Makers
Jameson The Blender's Dog jest kolejną, obok dwóch innych, odsłoną edycji The whiskey Makers zaprezentowanej w 2016 roku. Trunek hołduje pracy Billy'ego Leightona, czyli mistrza gorzelni (Master Distillera). Został zabutelkowany z mocą 43% alkoholu, nie będąc przefiltrowany na zimno. Stanowi mieszankę whiskey zbożowej, słodowanej i niesłodowanej – leżakują one od 5 do 12 lat w beczkach po bourbonie i sherry.
Leżakowanie destylatów w beczkach po bourbonie i sherry poprzedzają procesy fermentacji i destylacji. Fermentacja odbywa się przy użyciu żywych drożdży wydobywających z zacieru alkohol. Natomiast destylacja oczyszcza miksturę, a także powiększa objętość alkoholu. Jak każda tradycyjna irlandzka whiskey, także Jameson destylowany jest trzykrotnie. dzięki czemu płyn jest lepiej oczyszczony i nabiera delikatniejszej barwy. Nad całym procesem czuwa Billy Leighton.
Odcisk palca mistrza gorzelni
Jameson The Blender's Dog zaczerpnął swoją nazwę od naczynia, które wykorzystuje się do pobierania próbek z beczek, na podstawie których mistrz gorzelni kontroluje stan gotowości destylatów i we właściwym momencie decyduje o rozpoczęciu butelkowania. Naczynie to zostało umieszczone na etykiecie w formie rysunku. Po prawej stronie etykiety znajduje się natomiast odcisk palca Billy'ego Leightona, co w jasny sposób komunikuje, iż to właśnie ten mistrz gorzelni odpowiada za wypust.
nadzwyczajna irlandzka whiskey o zaskakujących aromatach
Jameson The Blender's Dog to whiskey o delikatnej barwie jasnego złota i potężnym smaku. Charakteryzuje się soczystymi owocowymi nutami połączonymi z ciepłymi akordami toffi i orzechów.
Nos: istotnie soczysty. Wyczuwalne są tropikalne owoce, słodki orzech w miodzie, kawa z mlekiem i owocowe ciasto.
Smak: karmel, ananas, kremowy dąb i owoce.
Finisz: słodkie toffi i dojrzałe figi.
Jameson The Blender's Dog: pomysły na koktajle
Jameson The Blender's Dog genialnie nada się jako komponent licznych koktajli. Bezdyskusyjnie każdy ich miłośnik odszuka coś dla siebie! Oto kilka naszych propozycji:
Wariacja na temat Irish Coffee: do stworzenia tego koktajlu wystarczą dwie miarki whiskey, jajko, a także schłodzone espresso. Całość należy wrzucić do shakera i wymieszać. Podawać w koktajlówce.
Drink, który postawi Cię na nogi: aby go przygotować, Ci trzeba dwóch miarek whiskey, niedużej ilości herbacianego syropu, wody gazowanej oraz łyżeczki soku z cytryny.
Diarmuid & Grainne: do shakera wrzuć 4 maliny i dodaj miarkę albo dwie whiskey, niewielką liczba Aperola, kwaśnego bittersa, soku grejpfrutowego, soku ze świeżo wyciśniętej cytryny i nieco syropu cukrowego. Całość wymieszaj z lodem i umieść w szklance rodzaju collins na kilku kostkach lodu. Uzupełnij wodą gazowaną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Whiskey jameson the blender's dog 43% 0,7 l John jameson & son. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.