Mąka Kokosowa Wraz z rosnącą popularnością diety paleo mąka kokosowa pojawia się w wielu przepisach. Mąka kokosowa jest skomplikowanym komponentyem do pieczenia, a zastąpienie go czymś innym w przepisie jest szczególnie wielkim wyzwaniem. Mąka kokosowa może pomóc w poprawie trawienia ze względu na wysoką zawartość błonnika. Jest istotnie wyższa w błonniku niżeli mąka pszenna i posiada jednocześnie błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Pokarmy bogate w błonnik sprzyjają dobremu trawieniu i rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach. Jak używać mąki kokosowej?
Tak jak pisaliśmy wyżej mąka kokosowa jest nad wyraz bogata w błonnik, co oznacza, że w trakcie pieczenia wchłania dużo płynów. To powoduje, że wyjątkowo ważne jest skrupulatne przestrzeganie przepisu. Jeżeli użyjesz mąki kokosowej ciasto będzie istotnie grubsze niżeli normalnie. Ważną zasadą jest to że, jeżeli chcesz zamieniać mąki w przepisie to około 1/4 do 1/3 szklanki mąki kokosowej zamieniaj na 1 szklankę zwykłej mąki albo na odwrót. Ze względu na wysoką chłonność tej mąki, trzeba też powiększyć liczbę jaj.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mąka Kokosowa 1kg. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.