Polskie piwo klasy ultra premium, będące zniewalającym przykładem jednego z najmocniejszych piwnych stylów wywodzącego się z Belgii. Powstaje z zastosowaniem jasnego słodu żytniego i jęczmiennego, luksusowego chmielu dwóch odmian- polskiego Lubelskiego i czeskiego Saaz i dwóch przeróżnych szczepów drożdży belgijskich. Dokładna selekcja składników powoduje, iż piwo ma pożądaną owocowość, nuty przyprawowe, pikantne a przy tym krągłość, moc, wielowymiarowość. Piwo leżakuje przez 18 miesięcy w beczkach po tokaju aszu, co pozwala przepięknie zaokrąglić strukturę , a także podkreślić unikatowy profil smakowy.
Każda butelka tego piwa jest nieszablonowa- z uwagi na limitowany nakład (jedynie ok. 900 butelek w 2022 r.) a także na opakowanie-
butelki wytworzone są przez wybitna włoska markę, malowane i dekorowane w firmie Dekor Glass, z usług której korzystają takie firmy jak LVMH, Diageo czy Grupa Loreal. Włoskie korki są sygnowane nazwą browaru.
Piwo jest warzone i leżakowane w browarze Marysieńka, którego początki sięgają XVI wieku i pierwszego Browaru Cystersów na tych ziemiach.
Piwo leżakowane w beczce, rozlewane bezpośrednio zatem praktycznie zerowe wysycenie i brak piany. Odcień głębokiego złota, przymglona w niższych temperaturach. W nosie niezwykle wyraźne nuty drożdży piwnych, brzoskwinia, gruszka, białe winogrona, biały pieprz, przyprawy, zioła, lekka guma balonowa i wanilia. Wyraźne nuty szampańskie. Słodowość herbatnikowo- chlebowa, w smaku wybijająca się na pierwszy plan. Wyczuwalne nuty beczki- wanilia, lekka tanina. Na finiszu wyraźnie owocowe- z dominantą winogron, liczi, mango, cynamonu. Niedługi, elegancki i przyjemny finisz.
polecany foodpairing:
Infinitum Belgian Golden Strong lecz można traktować kulinarnie w ten sam sposób jak konkretne, słodkie wina dlatego doskonale sprawdzi się z daniami i deserami zawierającymi karmelizowane jabłka, foie gras, z ciemną czekoladą zwłaszcza w połączeniu z cytrusami, z daniami kuchni azjatyckiej, zwłaszcza tajskiej i syczuańskiej, z pleśniowymi serami zwłaszcza Stilton.
Twórcom Infinitum Brewing przyświecał cel stania się nie tylko najkorzystniejszym browarem kraftowym na świecienajczęściej stworzenia nowej kategorii alkoholu z pogranicza piwa, wina i whisky. Swoją misję twórcy określili jako podniesienie do klasy ultra premium kategorii piwa, udowodnienie, iż piwo może być jednakowo szlachetne jak wiekowy cognac czy wybitna whisky.
Piwo tej kategorii posiada swoje DNA, swoją historię a na jego unikatowość wpływa terroir, restrykcyjna selekcja składników, sposób leżakowania i przeważnie czas dojrzewania. Nieszablonowy cykl warzenia w połączeniu z wymrażaniem i leżakowaniem w beczkach po najwybitniejszych alkoholach, powoduje, że piwa Infinitum wyznaczają nowe standardy złożoności aromatów i smaków.
Po kilku latach pracy nad projektem i 15 miesiącach warzenia i leżakowania, powstała profesjonalna kolekacja piwa, pełna nieoczekiwanych smaków i aromatów, wypuszczona na rynek w limitowanej ilości 1500 butelek. Debiutanckie warzenie zdobyło Złoty Medal w najistotniej prestiżowej kategorii w konkursie International Beer Cup w Japonii. Dla producentów nobilitujące odznaczenie stało się potwierdzeniem sensu założonej misji tworzenia nowych kanonów w kategorii piw.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Piwo Belgian Golden Strong Ale Tokaji Aszu Barrel Aged 0,33l. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.